Sammonlahden suurkoulu enää sinettiä vaille

Lappeenranta. Kaupunginhallitus pehmensi länsialueen koululinjausta. Kourulan päiväkodin yhteyteen tulee 1.-2. luokat.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina länsialueen koulujen ja päiväkotien keskittämisen Sammonlahteen. Pienenä myönnytyksenä ankaraan kansalaispalautteeseen se kuitenkin esittää myös 1.-2. luokkien alakoulun jättämistä Kourulaan.

Kaupunginjohtajan pohjaesityksessä länsialueelle olisi jäänyt peruskoulu vain Sammonlahteen ja Ruoholammelle. Äänestyksessä Jyri Hännisen (kok.) esitys Kourulassa sijaitsevan Kuusimäen koulun jatkosta hyväksyttiin lähes yksimielisesti. Vain Anu Paalanen (sd.) kannatti vielä kovempaa keskittämistä.

Kokouksessa vihreiden Hanna Holopainen esitti, että Kourulaan, Lavolaan ja Skinnarilaan olisi jätetty 1.-4. luokkien alakoulut. Äänestyksessä tätä tukivat vain Marjatta Moilanen (kd.) ja Tuula Partanen (kesk.), joten se ei edennyt.

Lopullisesti kouluverkosta päättää valtuusto maanantaina.

Nyt hyväksytty malli tarkoittaa sitä, että Sammonlahden yläkoulun yhteyteen rakennetaan lisätilaa alakouluille ja päiväkodille.

Valmistelussa on ollut esillä vaihtoehto, jossa Ruoholammella sijaitsevan Lappeen alakoulun yhteyteen tuli myös yläluokat. Kaupunginhallitus ei ottanut vielä tähän kantaa, vaan asia jää jatkovalmisteluun.

Jos yläluokat jäävät vain Sammonlahteen, se tarkoittaa, että Sammonlahden koulusta muodostuu yli 1 200 lapsen keskittymä. Näistä noin 170 on päiväkodissa, 120 esikoulussa, 500 alaluokilla, 400 yläluokilla ja 50 erityisopetuksessa.

Kourulaan jäävän alakoulun koko ja muukin toteutustapa jää jatkovalmisteluun. Käytännössä koulusta tulee joko 1- tai 2-sarjainen eli oppilaita on noin 40 tai 80.

Alaluokkien jatkaminen Kourulassa lisää kaupungin kustannuksia, mutta niiden koko on epäselvä. Tammikuussa valmistuneessa palveluverkkoselvityksessä laskettiin, että Kourulan 1.-2. luokat merkitsevät kaksisarjaisena vuosittain yli puolen miljoonan euron lisämenoja halvimpaan vaihtoehtoon nähden.

Asukkaat ovat vastustaneet koulujen keskittämistä ja perustelleet tätä muun muassa liikenneturvallisuudella ja pitenevillä koulumatkoilla. Asukasaktiivit ovat myös syyttäneet valmistelua tarkoitushakuiseksi.

Lopullisesti koulu-verkosta päättää valtuusto maanantaina.

Tämäkin muuttuu

Skinnarilan koulu ja päiväkoti puretaan.

Lavolan ja Korkea-ahon koulu jatkavat vielä, mutta poistuvat myöhemmin.

Liesharjun päiväkoti suljetaan.

Sammonlahden kirjasto ja nuorisotila muuttavat koululle.

Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa ja alkavat muutaman vuoden päästä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari