Lappeenrannan tori kuuluu ydinkeskustaan

Lappeenranta. Markkinaväki haluaa käydä helposti saavutettavalla torilla. Viihtyvyyttä voi parantaa pienillä asioilla.

Anne Kokkonen

Markkinoilla ja torielämällä on yhä vankka sija lappeenrantalaisten sydämissä.

Loppuviikon kevätmarkkinoille tultiin ihan muun kuin tehokkaan halpuuttamisen vuoksi.

— Äiti käski tulla ostamaan rinkeleitä, Andris Schönwald tunnusti.

Kauppatorilla käyminen ei ole ihan jokapäiväistä Schönwaldille. Talviaikaan hän arvioi suuntaavansa aukiolle ehkä kerran kahdessa kuukaudessa, mutta kesällä torilla tulee vietettyä enemmän aikaa.

— Torin tarjonta on arkipäivisin ihan tyydyttävä. Monenlaista myytävää saisi olla tarjolla, erityisesti ruokaa ja vaatteita.

Parhaita paikkoja torille ovat Schönwaldin mielestä kaupungintalon edusta tai nykyinen kauppatori. Torille pitää varata riittävän laaja tila, jotta kaikki toiminnot mahtuvat sinne kunnolla.

Torikauppiaan näkökulmasta kauppapaikka sijaitsee nyt parhaalla mahdollisella paikalla. Huittislaisia lihatuotteita myynyt Mika Kangasniemi käy Lappeenrannan torilla vain kevät- ja syysmarkkinoilla, mutta kokemukset Suomen muilta toreilta antavat runsaasti vertailupohjaa.

— En suosittele toriparkkien rakentamista. Kun Lahdessa alettiin rakentaa pysäköintihallia torin alle, torimyyjien liikevaihto väheni 30 prosenttia. Myynti ei ole palautunut ennalleen, vaikka rakennustyö on valmistunut ja tori normaalissa käytössä, Kangasniemi kertoi.

Markkinameininki tuntuu hiipuneen monessa kaupungissa, mutta Lappeenrannassa torinvarren rakentaminen lisää uskoa tulevaisuuteen. Kangasniemi toivoo, että palvelujen paraneminen näkyisi konkreettisina asioina.

— Monet asiakkaat valittavat, että pikapankkiautomaatti on aivan liian kaukana torilta. Täällä käteistä rahaa kuitenkin vielä tarvittaisiin kaupanteossa.

 

Marja-Leena Tikkala ja Annikki Japola hakivat markkinoilta rinkeliä päiväkahville. He jättäisivät torin nykyiselle paikalleen.

— Tori on nyt keskellä kaupunkia tutussa paikassa. Täällä on totuttu käymään, Japola arvioi.

Naisten mielestä hiljennyttä toria ei ole kehitetty tarpeeksi. Jo pelkkien istumapaikkojen lisääminen toisi alueelle lisää elämää.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen