Lappeenrannasta lentoja ensi vuonna

LAPPEENRANTA. Oman lentokentän alkutaival ei ole sujunut lupausten ja odotusten mukaisesti.

Heikki Sopanen

Säännöllisiä reittilentoja Lappeenrannan lentokentältä pitää vielä odottaa. Mahdollisesti vuoden verran, mutta ainakin useita kuukausia.

Kun lentokenttäkaupat tehtiin vuoden vaihteessa Finavian kanssa, entinen Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski lupasi lentouutisia parin kuukauden sisällä. Korkiakoski puhui lentokentän operaattoriksi perustetun yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Uutisia ei ole vielä kuultu. Korkiakoskikin jatkaa lentokenttäyhtiön hallituksen puheenjohtajana, vaikka väliaikaiseksi tarkoitetun hallituksen tilalle piti valita uusi hallitus viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.

Lentokenttäyhtiön väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valitun Petteri Lehden toimikautta on myös jatkettu kesäkuun loppuun. Alunperin toimikauden piti kestää maaliskuun loppuun.

Jatkoajalle on menty, koska hallitus- ja toimitusjohtajavärväykset eivät ole edenneet suunnitellussa aikataulussa. Lentoyhtiöiden houkutteleminen Lappeenranan kentälle ei sekään ole vielä onnistunut.

-Reittilennot alkavat toivon mukaan viimeistään vuoden 2017 keväällä. Sormia napsauttamalla homma ei tapahdu, lentokentän ostamista Finavialta voimallisesti ajanut maakuntajohtaja Matti Viialainen sanoo.

Viialainen antaa ymmärtää, että lentojen metsästys ei ole toistaiseksi ollut kovin vakavaa.

-Neuvottelut ovat olleet hyviä, mutta niiden realisoituminen vaatii pitkän ajan.

Korkiakoski on hieman toiveikkaampi. Hän sanoo, että uusista yhteyksistä neuvotellaan koko ajan ja lentojen alkaminen on mahdollista jo ennen ensi kevättä.

-Lentoyhtiöt tarvitsevat uusien reittien yhteydessä markkinointiaikaa.

Lentokentän omistamista varten perustetun säätiön toimitusjohtaja on Lappeenrannan kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen. Hän ei pidä mahdottomana, että lennot alkaisivat jo tämän vuoden puolella.

Naukkarinenkin sanoo, että neuvottelut lentoyhtiöiden kanssa ovat olleet hyviä mutta läpilyönti puuttuu vielä. Lentokenttäyhtiön hallituksen valintaan Naukkarinen toivoo ratkaisua tämän kuun aikana.

-Kaikkia verkostoja on hyödynnetty hallituksen jäsenten etsinnässä. Lentokenttäyhtiön toimitusjohtajavalinta pyritään tekemään ennen kesäkuun loppua, jolloin väliaikaisen toimitusjohtaja Lehden toimikausi päättyy.

Naukkarinen kertoo, että lentokenttäyhtiölle on haettu valtion avustusta ja päätöstä odotellaan ennen vappua. Lentokenttätoiminnan kannattavuuslaskelmissa on lähdetty siitä, että valtion rahaa saadaan.

Säännöllisten lentojen puuttuminen ei tarkoita suuria tappioita, koska kulutkin pysyvät pieninä.

-Kustannusrakenne on joustava. Taloudelliset haasteet alkavat, kun lennot alkavat, Naukkarinen kertoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen