Mestaruus toi 15 000, verottaja haluaa saman

SALIBANDY. Lappeenrannan NST:llä on ollut pitkäaikaisia maksuvaikeuksia. Toiminnanjohtajan mukaan seura on menossa jo parempaan suuntaan.

Kalle Sipiläinen

Salibandyn naisten Suomen mestaruus toi NST Lappeenrannalle 15 000 euroa Helsingissä lauantaina pelatun Superfinaalin palkintopotista.

Summa voi päätyä nopeasti verottajan holveihin, sillä Verohallinto karhuaa seuralta 15 430 euron saatavia. Merkintä on lisätty protestilistalle maaliskuun alussa.

NST:n toiminnanjohtaja Kalle Soiniola myöntää verovelan olemassaolon. Hänen mukaansa se johtuu seuran pitkäaikaisista maksuvaikeuksista.

— Verovelkaa meillä on ollut jo jonkin aikaa. Tuo on se erä, mikä siellä nyt on, kertoo Soiniola.

Hänen mukaansa parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Vielä viime vuonna seuran velkataakka oli isompi.

— Siellä on ollut huomattavasti suurempiakin summia. Kahden vuoden aikana olemme lähestulkoon puolittaneet velan, joka meillä kaiken kaikkiaan on. Se on tietyllä tapaa hallinnassa.

Soinilan mukaan velkaantuminen ei johdu miesten tai naisten liigajoukkueesta, vaan seuran toiminnasta noin yleensä. Palkkakustannukset ovat karanneet useana vuotena ja muutenkin taloudenpito on ollut Soiniolan mukaan vähän huonolla tolalla.

— Aikojen saatossa on tehty vääriä ratkaisuja. Palkkakulut ovat olleet liian suuret, ja niistä on tullut jälkikäteen kertamaksuja, mutta rahaa ei ole ollut oikein ikinä. Se on se pääsyy.

Täysipäiväisiä työntekijöitä palkkalistoilla on ollut enimmillään kaksi tai kolme, mutta korvauksia on maksettu muun muassa kerho-ohjauksista ja vastaavista seuratoiminnoista.

— Jos niistä ruvetaan laskemaan täysipäiväisyyksiä, niin mennään varmaan parhaimmillaan johonkin viiteen, Soiniola pohtii.

Puolitoista vuotta sitten aloittanut Soiniola sanoo, että viimeiset kaksi vuotta on tehty töitä, että seuran toiminta on saatu taas jalkeille.

— Vaikeaahan se on, koska tulorahoituksella sitä on käytännössä tehty. Mutta näen, että pari vuotta tässä vielä menee, sitten on homma taas reilassa.

Soiniola luottaa, etteivät velatvaaranna naisten liigapaikkaa ja asetetut ehdot täytetään. Miehet pelaavat ensi kaudella 1-divisioonassa.

Lisenssihakemus pitää jättää toukokuussa. Tarkkaa päivämäärää liitolta ei ole vielä tullut.

— Kyllä me ne täytämme. Sen puoleen ei ole mitään.

Kolme vuotta sitten NST:ltä vaadittiin muutaman muun seuran tavoin täydennystä lisenssihakemukseen. Tuolloin liigalisenssi oli kiinni miesten joukkueen sarjamaksusta.

Ilta-Sanomat kertoi syksyllä, että salibandyn ensimmäisen Superfinaalin tulonjaosta käytiin kova vääntö liigan ja seurojen kesken. Lopulta päätettiin, että miesten voittaja saa 40 000 euroa ja kakkonen 25 000. Naisten vastaavat summat ovat 15 000 ja 10 000 euroa.

NST saisi kuitattua verorästit lähes kokonaan pois palkintosummalla. Vai millainen maksuohjelma on tarkoitus laatia?

— Ei varmaan suoranaisesti niillä, mutta tarkoitus on verottajankin kanssa vielä neuvotella, miten nykyisistä veloista selvitään, kertoo Soiniola.

Seurojen maksuvaikeudet verottajan suuntaan eivät ole mitään ihan poikkeuksellista.

Esimerkiksi jääkiekon Suomi-sarjassa pelaavalla Imatran Ketterällä oli kaksi vuotta sitten verovelkaa huomattavasti NST:n nykyistä summaa enemmän, 40 000 euroa, mutta nyt seura on maksanut vanhat verovelat pois.

Suomi-sarja on jääkiekossa kolmanneksi korkein sarjataso.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen