Norppasopimuksia syntyy vitkaan

Saimaannorppa. Osakaskunnista yli puolet ei vielä ole vastannut sopimustarjoukseen.

Seija Hackman

Saimaannorpan suojelu vapaaehtoisin kalastusrajoitussopimuksin jää viime metreille.

Vasta noin kolmasosa osakaskunnista on ilmoittanut halukkuutensa rajoittaa vapaaehtoisesti verkkokalastusta norppa-alueilla alkukesän aikana. Aikaa päätöksestä ilmoittamiseen on enää 15. huhtikuuta asti.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) lähetti sopimustarjouksen talvella 320 osakaskunnalle. Keskiviikkona tarjouksista oli palautettu 110.

-Kieltämättä paljon puuttuu vielä, kalatalousasiantuntija Seppo Reponen ELY-keskuksesta toteaa.

Palautetuista sopimuksista suurin osa on myönteisiä. Jokunen osakaskunta on kieltäytynyt sopimuksesta ja jokunen rajannut pois osia ehdotetusta rajoitusalueesta.

Niillä norppaseurantatyöryhmän esittämillä alueilla, joille vapaaehtoisia kalastusrajoitussopimuksia ei saada aikaan, norppaa suojellaan asetuksella.

Maa- ja metsätalousministeriö lähetti asetusesityksen lausuntokierrokselle 21. maaliskuuta, ja myös siihen on reagoitu verkkaan.

Etelä-Karjalan liitto ehätti tuomaan julki kielteisen kantansa kalastusrajoitusalueiden laajennuksiin, mutta kaikkiaan vain murto-osa 54 tahosta oli loppuviikosta antanut lausuntonsa. Lausunnot piti antaa perjantaihin 8. huhtikuuta mennessä.

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä aikoi perehtyä lausuntoihin viikonloppuna. Maanantaina asia on saatava jo valtioneuvoston listoille. Kirjavainen korostaa, että perustelujen rajoitusalueiden muuttamiseen on oltava hyviä.

Asetuksella rajoitusaluetta on tarkoitus laajentaa 2?000 neliökilometristä noin 2?600 neliökilometriin.

Uusimpien kuuttien liikkumista koskevien tietojen perusteella rajoitusten piiriin tulee entistä enemmän ranta-alueita ja lahtia, joilla päättyneellä viisivuotiskaudella ei ollut rajoituksia.

-Sitä ei vanhoilla perinteisillä kalastusalueilla ole pidetty niin hyvänä. Jos ennustaisin, niin alueesta tulee lausunnoissa palautetta, Kirjavainen arvioi.

Kirjavainen uskoo, että yksi syy lausuntojen hitaaseen palautustahtiin on kuitenkin se, että asia on jo tuttu ja yleisemmin hyväksytty kuin viisi vuotta sitten.

-Keskustelu on ollut huomattavasti rauhallisempaa kuin silloin. Sitoutuminen norpan suojeluun vesialueiden omistajien keskuudessa on vahvaa.

Myös Seppo Reponen uskoo, että ELY-keskukseen palautuu vielä viime tipassa paljon päätöksiä vapaaehtoisesta suojelusta.

Uusi asetus

Valtioneuvoston on tarkoitus antaa kalastusrajoituksia koskeva asetus saimaannorpan suojelemiseksi 15.4.

Asetuksella täydennetään vapaaehtoisen suojelun jättämiä aukkoja norpan keskeisillä lisääntymis- ja kuuttien liikkumisalueilla sekä annetaan pyydysteknisiä rajoituksia.

Verkkokalastus kielletty vapaaehtoisesti sovituilla ja asetuksen määräämillä alueilla 15.4.-30.6.

Ympäri vuoden kiellettyjä ovat paksulankaiset verkot ja pyydykset, joiden suuaukko on yli 15 senttiä. Muikkuverkoilla kalastus vapautuu.

Vapaaehtoisesti kalastusrajoituksista sopivat osakaskunnat saavat vuosittain 1,70 euron korvauksen vesihehtaaria kohden.

Kirjoittaja:
Seija Hackman