Sammonlahteen tulossa maan suurin päiväkoti

Lappeenranta. Siilinjärven Pilvilinna on jäämässä kooltaan kakkoseksi. Myös suuri päiväkoti voi toimia hyvin, kertoo Pilvilinnan johtaja.

Timo Laitakari

Siilinjärvellä toimiva päiväkoti Pilvilinna mainostaa itseään Suomen suurimpana. Kunnia on pian siirtymässä Lappeenrantaan ja Sammonlahteen.

Jos valtuusto maanantaina hyväksyy pitkään valmistellut suunnitelmat, Sammonlahden yläkoulun ja päiväkodin yhteyteen muodostuu tulevaisuudessa lähes 1 400 lapsen ja nuoren päiväkotikeskus. Esikoululaisia ja päiväkotilapsia tästä joukosta olisi lähes 400.

Siilinjärvellä toimivassa Pilvilinnassa lapsimäärä on 280. Päiväkodin johtaja Aulikki Hartikainen sanoo, ettei suuri koko ole välttämättä mikään ongelma. Paljon on kiinni siitä, minkälainen rakennus on ja miten toiminta suunnitellaan.

Pilvilinna toimii vanhassa sairaalassa. Asiakkaiden kannalta Pilvilinnan voi Hartikaisen mielestä ajatella myös kuutena pienenä päiväkotina eikä yhtenä suurena: ryhmät toimivat kolmessa kerroksessa ja omissa siivissään.

Myös päiväkodin piha on jaettu ikäryhmien mukaan kolmeen osaan.

Kaikki lapset mahtuisivat yhtä aikaa pihalle, mutta hoitajat ovat päätyneet siihen, että ulkoilu tapahtuu vuoroissa.

– En minä väitä, että suuri päiväkoti on tavoiteltava ihanne, mutta ei se myöskään ole automaattisesti huono ratkaisu, Hartikainen sanoo.

Hartikaisen mukaan asiakaspalaute on ollut hyvää, ja päiväkoti on myös ollut haluttu.

Tilojen jakamisen lisäksi Hartikainen antaa Lappeenrantaan muutaman neuvon. Yksi keskeinen on liikennejärjestelyt. Jos lapsia on satoja, autorumba on valtava. Väylät pitää miettiä hyvin, ja parkkipaikkatilaa tarvitaan paljon sekä henkilökunnalle että vanhemmille.

Myös toiminnan organisoimiseen pitää panostaa: Pilvilinnassa on kaksi johtajaa, ja Hartikainen pitää mallia toimivana.

Iso päiväkoti ei ole mikään lintukoto, mutta Hartikainen muistuttaa, että koosta on myös hyötyä. Kun henkilökuntaa on 60, osaamista löytyy joka lähtöön.

Samoin aukioloajat voivat isossa päiväkodissa joustaa helpommin, ja esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestäminen sujuu vaivattomammin.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari