Pysäkillä poppi soi ja läppä lentää

Lappeenranta. Kehruuhuoneella saa ensi-iltansa Lappeenrannan lukioteatterin näytelmä Pysäkki, jossa kuullaan kotimainen hittikimara.

Riina Nokso-Koivisto

Kesä, eikä mitään tekemistä, kaupunki nöyränä sylissä. Maija Vilkkumaan hitti Kesä soi moniäänisesti ja kauniisti Lappeenrannan lukioteatterin treenatessa tulevaa esitystä varten. Musiikkinäytelmä Pysäkki saa ensi-iltansa tänään tiistaina Kehruuhuoneella.

Pinja Kuntola voisi tehdä pitkän listan siitä, miksi hän haluaa olla produktiossa mukana.

— Saa lavakokemusta ja itsevarmuutta, ja onhan tämä kieltämättä myös tosi hauskaa.

Esitys rakentuu tunnettujen kotimaisten pop-kappaleiden ympärille. Mukana on Vilkkumaan lisäksi muun muassa Egotripin, Mariskan, Zen Cafén ja Tuure Kilpeläisen musiikkia. 

Näytelmän keskiössä on bussipysäkki, jolla tavallisesti seisoskellaan muutama minuutti muiden bussia odottavien kanssa heihin tutustumatta. Mitä tapahtuu, jos bussi ei tulekaan ja on jäätävä tunniksi odottelemaan seuraavaa?

Esitys osoittaa, että tunnin aikana voi tulla vastaan monenlaisia kiinnostavia ihmisiä ja tarinoita. Musiikkiteatteri on vaativa laji etenkin harrastajille. On löydyttävä osaamista paitsi näyttelemisessä myös laulamisessa, tanssimisessa ja soittamisessa.

Lappeenrannan lukioteatterilla vaikuttaa olevan näihin kaikkiin rahkeita. Yhtenä syynä on oppiaineiden ja lehtoreiden välinen yhteistyö.

Äidinkielen lehtori ja draamapedagogi Marika Kesseli on toiminut Pysäkin ohjaajana ja käsikirjoittajana. Musiikin lehtori Lea Kaijansinkko on treenauttanut orkesteria ja laulajia. Lavastusta on suunniteltu ja toteutettu kuvaamataidon lehtori Anu Huttusen johdolla. 

Opettajien tehtävää on helpottanut se, että monilla lukiolaisista on takanaan vuosien kokemus erilaisista taideharrastuksista kuten musiikkiopistosta, sirkuskoulusta ja tanssiopistosta. Lapsuudesta asti karttuneet taidot on otettu teatteriproduktiossa hyötykäyttöön. Esimerkiksi tanssinumeroiden koreografiat ja musiikin sovitus on pystytty tekemään omin voimin.

Lavalla nähdään kaikkiaan 30 esiintyjää, joista muodostuu tanssiryhmiä, lauluyhtyeitä ja livebändi. Mukana on jopa ripaus sirkustaidetta.

Lukiolaisten mielestä juuri taiteenlajien yhdistäminen on produktiossa erityisen antoisaa.

— Pääsee oppimaan uutta, Helena Laulaja sanoo.

— Toteuttamaan itseään uudella tavalla, Jennifer Kyllönen vahvistaa. 

 

Teatteria voi opiskella valinnaisena aineena Lappeenrannan lyseossa viiden kurssin verran. Myös Kimpisen lukiolaiset voivat valita Lyseon teatterikursseja.

Marika Kesselille teatterikurssien vetäminen on työn suola.

— Lukioteatterilaiset ovat käsittämättömän hauskaa, taitavaa ja fiksua porukkaa, Kesseli arvioi.

 

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto