Saako olla Tanelikakkua?

Savitaipale. Nimikkohenkilöt suunnittelivat Savitaipaleelle nimikkoleivonnaisen. Resepti hyödyntää paikallisia makuja.

Anne Kokkonen

muinaistutkija ja kansanrunoudenkerääjä  Daniel Europaeus jäi aikoinaan vaille ansaitsemaansa huomiota. Saa nähdä, käykö hänen nimikkoleivonnaiselleen paremmin.

Aineksia menestykseen ainakin riittää. Reseptissä hyödynnetään paikallisia makuja, kyseessä on muodikas raakakakku ja monivaiheinen valmistustapa innostaa varmasti ruokahifistelijöitä.

Savitaipaleen tämänhetkinen Taneli Ari Lindqvist toivoi kakun löytävän tiensä mahdollisimman moneen pöytään. Koska tarkoituksena on tehdä savitaipalelaisuutta tunnetuksi, reseptiäkään ei turhaan salailla.

 

Ajatus Tanelikakusta syntyi viime kesänä Savitaipaleen nimikkohenkilöiden kokoontumisessa. Charlottakakun äärellä ihmeteltiin, miksei Tanelille ole omaa leivonnaista.

Charlottana toimiva Kaarina Lindqvist ryhtyi toimeen, ja kakku löysi talven aikana muotonsa. Loppusäädöt tehtiin juuri ennen julkistamistilaisuutta.

— Kakun makeus on päällä ja pohjassa, ei niinkään sisällä, Kaarina Lindqvist kiteytti.

Monta koekakkua maistanut Ari Lindqvist kehotti keskiviikkoisen julkistamistilaisuuden osanottajia syömään kakkua maltilla. Runsaista raaka-aineista koottu kakku kun on yllättävän täyttävää.

 

Tanelikakku tarjosi sekä värikästä silmänruokaa että vaihtelevaa suutuntumaa. Rapea kakkupohja, kermahyydyke ja marsipaani tarjosivat erilaisia makusävyjä melkein joka lusikallisella.

— Oikein hyvää. Milloin tätä saa lisää, entinen Charlotta Sirkka-Liisa Vaalivirta totesi.

Lähiruokayrittäjä Hannu Jokinen kiinnitti huomiota hunajan ja mustaherukan aromeihin. Pitopalveluyrittäjä Raija Hapola puolestaan vakuutti ainakin kokeilevansa uutta reseptiä.

Oikein hyvää. Milloin tätä saa lisää?

Sirkka-Liisa Vaalivirta

 

Tanelikakku

Pohja:

200 g kaurakeksiä

75 g voita

Täyte:

250 g mansikkarahkaa

4 dl vispikermaa

4 tl vaniljasokeria

0,5 dl juoksevaa hunajaa

2 rkl vahvaa minttua hienonnettuna

200 g mustaviinimarjaa

1 dl viinimarjamehua

6 liivatelehteä

 

Lisäksi: vajaa puoli purkkia Nutellaa ja ohut sokerikakkulevy kakun päälle, voikreemiä kakun sivuille sekä keltaista ja mustaa marsipaania kakun päälle ja sivuille

 

1. Jauha keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele muruseos irtopohjakakkuvuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

2. Vatkaa mansikkarahka ja vispikerma keskenään kuohkeaksi. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla. Hienonna mintunlehdet pieneksi silpuksi ja puserra mustaviinimarjat siivilän läpi. Yhdistä minttu ja mustaviinimarja rahkaseokseen.

3. Liota liivatelehdet pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna viinimarjamehu ja sulata liivatteet nesteeseen. Jäähdytä seos. Lisää ohuena nauhana hyvin vatkaten rahkaseoksen joukkoon.

4. Ota vuoka ja laita keksipohjan päälle ohuelti Nutellaa. Lisää rahkaseos ja laita jääkaappiin hyytymään mielellään seuraavaan päivään.

5. Valmista hyvin ohut sokerikakku samankokoisessa vuoassa.

6. Ota hyytynyt kakku jääkaapista ja poista vuoasta.

7. Laita sokerikakkulevy kakun päälle.

8. Voitele kakun reunat voikreemillä.

9. Kauli keltainen ja musta marsipaani ohuiksi levyiksi. Leikkaa keltaisesta marsipaanista pyöreä, kakun kokoinen levy ja laita se kakun päälle.

10. Leikkaa mustasta marsipaanista kakun ympärysmitan pituinen ja kakun korkuinen kaistale ja laita se kakun ympärille.

11. Koristele kakku oman maun mukaan.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen