Teatterin lattia joustaa tekniikan painosta

Lappeenranta. Jousto on aiheuttanut ongelmia pyörönäyttämön säädölle. Teatterikiinteistö Oy ei ole huolestunut.

Petteri Värtö

Lattiarakenteen kestävyys painavan näyttämötekniikan alla huolestuttaa Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Ongelma on ilmennyt teatterin pyörönäyttämön toiminnan yhteydessä.

Pyörö on Etelä-Saimaan tietojen mukaan kallistunut jonkin verran katsomoon päin, ja yhtenä syynä kallistumiseen pidetään lattian joustamista lähes 30 tonnia painavan pyörön alla.

Pyörön ja muun teatteritekniikan uuteen teatteriin on asentanut ja rakentanut SKS Mechatronics. Sen toimitusta pidetään asianmukaisena, eikä yhtiö katso aiheelliseksi kommentoida asiaa.

Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy sai tiedon pyörön toiminnan mahdollisista ongelmista viikko sitten maanantaina. Yhtiön mukaan aihetta suureen huoleen lattian suhteen ei pitäisi olla.

— Vahvasti raudoitettu laatta ja 40 senttiä betonia, jonka päällä pyörön runko on, ei taatusti anna periksi, Lappeenrannan teatterikiinteistön rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen sanoo.

Hänen mukaansa koko teatterirakenne on erotettu vaimentimilla talon rungosta, joten pieni itsestään palautuva jousto on siinä mahdollista.

Teatterikiinteistö odottelee parhaillaan lausuntoa lattian rakennesuunnittelijalta. Lausuntopyyntö on lähetetty viikko sitten, mutta vastausta ei ole toistaiseksi saatu. Suunnittelija ei myöskään vastannut Etelä-Saimaan soittopyyntöön maanantaina.

Pyörönäyttämö on merkittävä hankinta teatterin tekniikassa. Pyörölle ei ole listahintaa, mutta yli kahden miljoonan euron näyttämötekniikkaurakasta sen osuus on satoja tuhansia euroja.

Pyöröä on käytetty paljon kaupunginteatterin ison näyttämön esityksissä. Yleisölle on haluttu näyttää hankittuja herkkuja lavealla kädellä. Käyttäjien on ollut säädettävä se välillä vakaaksi.

— Pyörö on kuin sieni. Siinä on vain yksi jalka, joten reunat ovat epävakaat, jos niillä hyppii. Kiinteä alusta on saatu tarvittaessa tukemalla sitä tangoilla, teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo.

Teatterin pyörön lattiasta on Etelä-Saimaan tietojen mukaan keskusteltu jo vastaanottotarkastuksen yhteydessä. Pyörön säätöä ei tiettävästi ole saatu kohdalleen lattian jouston vuoksi.

— Lattia voi elää, mutta pyöröä on helppo säätää, jos se menee vinoon tai jos lattia väsyy, mitä en usko, teatteritekniikan rakentamista valvonut konsultti Esa Laine EJconsultingista kertoo.

Pyörön päällä saa sen oman painon ohella olla 20 tonnia näyttämörekvisiittaa. Pyörön alla olevan lattian rakennesuunnittelu on mitoitettu ja sen kestävyys testattu tällaisilla painoilla.

Pyörön jalan alla kauppakeskus Ison-Kristiinan toisessa kerroksessa sijaitsevat Anttilan ja Clas Ohlsonin myymälät kahdessa kerroksessa. Niiden alapuolella on K-supermarket Iso-Kristiina.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö