Torikapina

Kauppatorin puolesta viriää kansalaisliike

Sari Pullinen

Viipurinrinkeleiden, atomien ja uusien perunoiden kauppapaikka, Lappeenrannan kauppatori, on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1956. Satamasta tori siirtyi pois sen jälkeen, kun lähiruuan kuljetus siirtyi vesiteiltä kumipyörille. Samana vuonna torin laidalle valmistui myös kauppahalli.

Kauppatorin sijoituspaikasta ja kehittämisestä on keskusteltu vuosia. Vaihtoehtoisina toripaikkoina on mainittu ainakin satama, Lappeen Marian kirkon aukio ja kaupungintalon edustatori.

Viime helmikuisen selvityksen mukaan torin siirtäminen toiseen paikkaan on kuitenkin tarpeetonta. Torityöryhmä esitti sen sijaan uuden kauppahallin, torimyynnin ja torikahviloiden sijoittamista osittain katettuun tilaan. Torin alle tulisi autoille pysäköintipaikkoja.

Lappeenrannan kilta nostattaa keskiviikkoiltana kapinaliikettä kauppatorin puolesta. Liikehdintään otetaan vauhtia ravintola Kolmessa lyhdyssä Lappeenrannassa. Kilta on sitä mieltä, että kaupungin suunnitelmat hävittäisivät kaupungin symbolin ja olohuoneen.

Kaupunginhallitus päättää suunnitelmasta pian. Julkisuudessakin esitetyissä havainnekuvissa näkyy, että kauppahalli purettaisiin ja kauppatori nykymuodossaan muuttuisi täydellisesti.

Killankin mielestä tori kaipaa kehittämistä ja uutta ideointia, mutta se ei niele kaupungin suunnitelmia, eikä laaja kansalaismielipidekään niitä Killan mukaan puolla. Kilta-illassa nostetaan esiin nimenomaan kansalaisten mielipide. Myös torin ja kauppahallin kauppiaita kuullaan.

Tarkoituksena on selvittää kansalaisliikkeen valmius puolustaa toria ja päättää tukitoimista kuten mielenilmauksesta ja nimien keräyksestä.

Kilta-ilta ja neuvonpitotilaisuus Lappeenrannan kauppatorista ke 11.5. klo 18, ravintola Kolme lyhtyä, Kappakatu 27, Lappeenranta.

Uutta vai vanhaa?

Kirjoittaja:
Sari Pullinen