Erilaisuus on Ostolan valtti

Savitaipale. Itsenäinen kauppias pärjää myymällä jotain muuta kuin kilpailijat. Vapaat aukioloajat eivät palvele maaseudun yrittäjiä.

Anne Kokkonen

Vähittäiskaupan aukioloaikojen vapautuminen näkyy myös Savitaipaleella. M-market Ostolan sunnuntaissa on ollut alkuvuodesta alkaen yksi myyntitunti aiempaa enemmän.

Kauppiaat Heli Kelaranta ja Marja Inkilä eivät juuri kiittele paljon julkisuutta saanutta uudistusta. Heidän kaupallaan oli sunnuntaiaukioloon oikeuttava poikkeuslupa jo ennestään, joten mikään ei käytännössä muuttunut aiempaan verrattuna.

— Kuluja on tullut lisää, mutta mukaan on pakko lähteä. Pienet yrittäjät ovat tämän uudistuksen häviäjiä, Inkilä arvioi.

Ostovoima Savitaipaleella pysyy samana, oli aukiolotunteja miten monta hyvänsä. Omat kilpailuvaltit täytyy siksi löytää jostain muualta.

 

Kun Ostola aloitti toimintansa, Savitaipaleen torin paikalla lainehti ruispelto ja kauppojen tuotevalikoimat olivat keskusliikkeiden tarkoin säätelemiä. Juhla Mokkaa ja Fazerin Sinistä sai paikkakunnalla tuolloin vain Ostolan tukolaisesta kaupasta.

— Makkara oli ensimmäinen menestystuote. Ihmiset tulivat meille hakemaan HK:n ja Karjaportin tuotteita, nykyisten kauppiaitten äiti Eila Junni muistelee.

 

1970-luvulla Ostola perusti leipomon ja eineskeittiön. Munkkeja myytiin parhaimmillaan 2 000 kappaletta päivässä, ja rieskasta tuli pysyvä vetonaula.

Munkit ja rieskat kuuluvat yhä Ostolan suosittuihin erikoisuuksiin. Muualla harvinaisuudeksi muuttuneesta palvelutiskistä saa tuoretta lihaa, kalaa ja viereisen ravintolan valmistamia einestuotteita.

— Olemme panostaneet valikoimaan, joka on täysin erilainen kuin kenelläkään muulla. Voimme tehdä ratkaisumme vapaasti, sillä kauppiaita ei ole sidottu M-ketjussa mihinkään konseptiin, Heli Kelaranta toteaa.

Kelaranta ja Inkilä ovat kasvaneet kaupantekoon lapsesta asti. Vanhemmat Eila ja Eero Junni pyörittivät liikettä 30 vuotta. Sen jälkeen vetovastuu siirtyi tyttärille.

 

Kesälomakausi täyttää Savitaipaleella kauppojen pysäköintipaikat ja mökkiläisten ostoskärryt. Sesonki on kiivas mutta valitettavan lyhyt.

— Ennen mökille tultiin koko kesäksi, mutta nyt yksikin sadepäivä näyttää karkottavan lomalaiset muualle, Inkilä kertoo.

Ainakaan vaatteiden takia kesäasukkaiden ei tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan. Ostolan tekstiiliosastolta monenikäiset ja -kokoiset naiset löytävät päälle puettavaa.

— Vaateosastosta on tullut hirveästi kiitosta, Kelaranta toteaa.

 

Ostola siirtyi aikoinaan itsepalvelujärjestelmään ensimmäisenä Savitaipaleella, mutta uudenaikaisiin itsepalvelukassoihin ei aiota turvautua. 50 toimintavuoden jälkeenkin Ostola valitsee itse omat polkunsa.

— Itsepalvelukassat eivät ole meidän juttu. Eiväthän meidän mummot niitä suostuisi käyttämään, Inkilä toteaa.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen