Lauritsalan kirkon viereen kerrostaloja

Kaavoitus. Lauritsalan kirkkokorttelin rivitalo väistyy kerrostalojen tieltä, jos nähtävillä oleva kaavaehdotus hyväksytään.

Kaija Lankia

Puolet Lauritsalan kirkkokorttelista on muuttumassa asuinkortteliksi. Lappeenrannan kaupunki on laatinut asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa korttelin länsiosan uudelleen järjestelyt.

Vanhan kirkkoherranviraston ja työntekijöiden rivitalon paikalle kaavaehdotuksessa tarjotaan kerrostaloja.

Kaksi- ja kolmikerroksisista kerrostaloista korkeampi olisi Hallituskadun suuntaisena tontin kulmassa. Matalampi olisi samansuuntainen rivitalon kanssa.

Kolmikerroksiseen rakennukseen tulisi rakennusoikeutta 1 600 kerrosneliötä ja kaksikerroksiseen 800 kerrosneliötä.

 

Kaavamuutoksen yhteydessä puututaan myös korttelin suojeluun. Lauritsalan kirkonseutu on Museoviraston luokituksessa valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Museovirastossa on katsottu, että erillisen tontin irrottaminen asuinkerrostaloille voi vaarantaa Lauritsalan kirkkokeskuksen eheyden.

Maakuntakaavassakin alue on merkitty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Merkinnän mukaan uudis- ja täydennysrakentamisen suunnittelussa on pidettävä huolta, että rakentaminen soveltuu arvokkaaseen ympäristöön.

Kirkkohallituksen kanta on, että rivitalo ei ole kirkollinen rakennus eikä se kuulu kirkkopihaan. Siksi kaavamuutostakaan ei tarvitse viedä kirkkohallituksen alistettavaksi.

 

Kerrostalojen alta purettaviksi kaavailluista rakennuksista on tehty rakennushistoriaselvitys. Tutkija Lauri Putkosen analyysissa todetaan, että kirkko, asuntosiipi, toimisto-osa ja seurakuntakeskus muodostavat yhdessä avaran, veistoksellisen kokonaisuuden.

Etelä-Puistokadun kolmikerroksista asuintaloa Putkonen pitää näkyvänä osoituksena siitä, kuinka kirkon kaupunkikuvallinen ja arkkitehtoninen merkitys voi vaarantua harkitsemattomalla täydennysrakentamisella.

 

Lauritsalalaiset ovat suhtautuneet lausunnoissaan suopeasti kaavamuutokseen.

Lauritsalan alueraati piti alueen uudistamista hyvänä. Lauritsala-seura toivoo, että uudisrakennuksen ja seurakuntakeskuksen väliin muodostettaisiin monen sukupolven piha-alue.

Kirkko, asuntosiipi, toimisto-osa ja seurakuntakeskus muodostavat yhdessä avaran, veistoksellisen kokonaisuuden.

Lauri Putkonen

Kaikkien nähtävillä

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti kaavaehdotuksesta 23.5.2016.

Lauritsalan kirkkokorttelin kaavaehdotus on julkisesti nähtävillä 27.6. saakka.

Kaava-asiakirjat liitteineen löytyvät Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta.

Kaava menee vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia