Categories
Artikkelit

Norjalainen juhla päätti kostean Venlojen viestin

Suunnistus. Halden SK otti ennätyksellisen viidennen Venlojen viestin voiton Lappee-Jukolassa. Tampereen Pyrinnön naiset juhlivat kakkossijaa.

Vesa Salminen

Kaveriporukalla kakkoseksi. Tampereen Pyrinnön venlat olivat voittajaa, norjalaista Haldeniakin iloisempia Lappee-Jukolan kärkikaksikon haastattelussa.

– Minulle tämä on valtava asia, josta olen haaveillut pienestä asti, Pyrinnön avaaja Lotta Karhola kuvasi.

Samaan iloon yhtyivät seuraavat osuudet suunnistaneet Sonja Kyrölä ja Venla Harju.

Pyrinnön Saila Kinni lähti ankkuriosuudelle kuudentena vähän alle minuutin erolla kärkeen. Maalissa edelle jäi enää Halden 53 sekunnin erolla.

– Kuulin vasta ihan lopussa, että nyt tullaan toiseksi, Kinni sanoi.

– Vähän alkoi olla sumussa, kun loppusuora alkoi aika kaukaa, kun juostiin peltojen yli. Oli niin hienoa nähdä kaverit sillalla odottamassa.

Kinni taisteli kakkossijasta SK Pohjantähden vahvan kevään juosseen Marika Teinin kanssa. Kakkosena päätösosuudelle lähtenyt Teini teki osuuden puolessa välissä ilmeisesti virheen reitinvalinnassa, ja oli maalissa lopulta Pyrinnön perässä kolmantena.

– Näin Pohjantähden uuden valkoisen paidan vilkkuvan ja Marika näytti vähän kävelevän, Kinni kuvasi takaa-ajoa.

Halden SK:n suomalaismausteen tuoja Anni-Maija Fincke oli tyytyväinen osuuteensa. Hänelle Venlojen viestin voitto oli toinen. Edellinen tuli Pyrinnön riveissä 2010.

– Yhtä hyvältä tuntuu nyt, mutta se ensimmäinen oli vähän yllätyksellisempi, Fincke sanoi.

Hän sanoo tuntevansa itsenä edelleen osaksi pyrintöläiseksi. Haldeniin hän muutti reilu vuosi sitten, koska edessä on kaksi sikäläisessä maastossa juostavaa MM-kilpailua, tänä vuonna lähiseudulla Ruotsissa ja pitemmällä tähtäimellä 2019 Norjassa.

Fincken mukaan hän olisi voinut juosta ykkösvälin vielä suoraviivaisemmin, mutta sen jälkeen kaikki sujui. Fincke tuli vaihtoon kärjessä kuusi sekuntia ennen Pohjantähden myös hienosti osuuden suunnistanutta Sofia Haajasta.

Seurakaverit, ankkuri Mari Fasting, avaaja Sabine Hauswirth ja ensimmäisen Venlojen voiton skoteille ottanut Hollie Orr olivat vähintään yhtä tyytyväisiä hekin.

– Minulle tämä oli suurin asia, jonka olen saavuttanut. Hankalinta reitillä oli, että oli niin märkää. Piti ikään kuin hyökätä koko ajan, Orr kuvasi.

Fasting piti napakasta maastosta, jossa sai tykittää kunnolla.

– Tiesin, että olin perässä alussa, mutta etten ole kaukana kärjestä. Kun tajusin, että olen kärjessä, painotin itselleni, että nyt pitää keskittyä, Fasting sanoi.

Halden voitti Venlojen viestin ennätyksellisesti viidennen kerran. Viimeksi se oli ykkönen vuonna 2012.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen