Categories
Artikkelit

Pätärin talomuseo kiinni tänäkin kesänä

Ylämaa. Ylämaan kotiseutuyhdistys on jättänyt perinnerakennuksesta tarjouksen kaupungille. Hinta kiikastaa.

Kaisa Juntunen

Ylämaan Pätärin talomuseo on suljettuna toista kesää peräkkäin. Ylijärven kylässä seisovan perinnerakennuksen tulevaisuus on kysymysmerkki.

Lappeenrannan kaupunki on myynyt talomuseota pari vuotta. Ylämaan kotiseutuyhdistys puolestaan on tehnyt siitä tarjouksen.

— Hinta oli jo melkein sovittu, mutta kun kaupungin henkilökunta vaihtui tilakeskuksessa, asiaa alettiin käydä uudestaan läpi, kertoo Ylämaan kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Erkki Mäkinen.

Kotiseutuyhdistyksen tarjous ja kaupungin pyynti eivät kohtaa. Mäkinen ei kerro hinnoista tarkemmin.

Kotiseutuyhdistys toivoo asiaan nopeaa päätöstä.

— Museossa ei tapahtu mitään, vaikka tien varressa on kyltti, joka lupaa museon olevan avoinna kesä—heinäkuussa, Mäkinen harmittelee.

Yhdistys haluaa Pätärin talomuseon säilyttääkseen perinnettä.

— Jos kauppoja ei synny, Lappeenrannan museotoimi hakee tavarat pois ja vie ne johonkin varastoon. Pätärissä ne olisivat oikeilla paikoillaan ja kuvaisivat paikallista elämää sekä kulttuuria.

Lappeenrannan museotoimenjohtaja Päivi Partanen vakuuttaa, että museotoimen tavoitteena on Pätärin myyminen sitä vaalivalle yhdistykselle.

— Asia pitäisi saada kuntoon mahdollisimman pian.

Partanen huomauttaa, että tyhjillään oleva museo saattaa houkutella varkaita.

Tuloja museon pyörittämisestä ei olisi luvassa Ylämaan kotiseutuyhdistykselle. Museossa on kävijöitä harvakseltaan. Rakennuksen ylläpidosta koituisi sen sijaan yhdistykselle kuluja.

— Yhdistyksen olisi mahdollista saada Euroopan Unionin leader-rahaa. Se olisi tarpeen, sillä Pätärissä pitäisi tehdä kattoremontti ja muutenkin sitä pitäisi ehostaa, Mäkinen sanoo.

 

Talomuseoon iski toissa kesänä pallosalama. Kaupunki kustansi tuolloin myrskytuhojen korjaamisen, mutta jälkien siivoamista on yhä.

— Tavarat ovat sikin sokin, siellä on pölyä ja tomua. On kova homma siivota ja nostella tavarat oikeille paikoille, Mäkinen kertoo.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut tilakeskuksen johtajaa kommentoimaan asiaa.

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen