Categories
Artikkelit

Pieni siirtyy osaksi isoa

LAPPEENRANTA. Wise Group hankki lappeenrantalaisen rakenneinsinööritoimisto Inten. Lappeenrannan yksiköstä aiotaan kasvattaa 20-25 asiantuntijan toimipiste.

Heikki Sopanen

Insinööritoimisto Inten toimitusjohtaja Kari Kenttämaa vaikutti viime keskiviikkona tyytyväiseltä mieheltä. Viimeiset muodollisuudet oli juuri käyty läpi Lappeenrannan Kipparinkadulla toimivan Inten siirtymisestä osaksi espoolaista Wise Group Finlandia.

Wise Group on yksi suurimpia kokonaisvaltaisen talonrakennuksen suunnittelun ja rakennuttamisen yrityksiä Suomessa. Se on kasvanut strategisilla yritysostoilla kuudessa vuodessa yli 450 suunnittelun ammattilaista työllistäväksi yritykseksi. Inten siirtyminen osaksi Wise Groupia on päänavaus Lappeenrantaan ja Etelä-Karjalaan.

-Ostamme osaamista. Lappeenranta kiinnostaa, koska täällä osaamista on ja yliopisto ja ammattikorkeakoulu tuottavat uusia osaajia koko ajan, Wise Groupin toimitusjohtaja Aki Puska kertoo.

Inten näkökulmasta muutos tapahtui hyvään aikaan. Rakennesuunnittelun määräykset ja pätevyysvaatimukset tiukentuvat koko ajan. Samoin vaatimukset kohteen suunnittelun kokonaishallinnasta. Se on haastavaa pienille suunnittelutoimistoille.

-Pienillä on usein jonkin erityisalueen huippuosaamista, mutta niiden voimavarat eivät riitä laajaan kokonaissuunnitteluun, Wise Groupin varatoimitusjohtaja Harri Tinkanen sanoo.

Wise Group hankki Inten erityisosaamisen ja tarjoaa Inten suunnittelijoille ison yrityksen selkänojan ja resurssit.

-Näen tämän kaupan hyvin positiivisena. Kiehtoo päästä osaksi isoa kuviota, ja tämä avaa meille uusia mahdollisuuksia kehittyä ammatillisesti, Inten Kari Kenttämaa kertoo.

Pieni suunnittelutoimisto on myös suurta herkempi suhdannevaihteluille. Inte työllisti suurimmillaan toistakymmentä ihmistä, mutta nyt se on enää kolmen ihmisen toimisto. Wise Group taas on onnistuneen strategiansa ansiosta kasvanut kannattavasti, vaikka rakentamisen volyymit ovat laskeneet yrityksen koko olemassaolon ajan.

Toimitusjohtaja Puska arvelee, että Lappeenrannassa yhtiö työllistää ajan mittaan 20-25 henkilöä.

-Uudisrakentaminenkin on vihdoinkin kääntynyt kasvuun, ja rakentamisen positiivinen pöhinä antaa meille töitä.

Varatoimitusjohtaja Tinkanen sanoo, että rakentamisen volyymista 60 prosenttia keskittyy pääkaupunkiseudulle. Rakennussuunnittelulle se ei ole ongelma, koska suunnittelutyötä voi tehdä etänä.

-Esimerkiksi Lappeenrannan yksikkömme voi vallan mainiosti suunnitella jotakin Helsingin kohdetta.

Wise Group

Wise Group Finlandin muodostaminen yritysostoilla alkoi 2010.

Yhtiöllä on toimipisteet muun muassa Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja nyt myös Lappeenrannassa.

Pääkonttori on Espoossa.

Yhtiön omistavat toimiva johto (33,8 prosenttia), hallituksen jäsenet (20,7 prosenttia), Veritas (9,5 prosenttia), Helmet Business Mentors Oy (9,4 prosenttia) ja kotimaiset yksittäiset sijoittajat (26,6 prosenttia).

Lähde: Wise Group

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen