Tumma paahto on tietysti Lauritsala

Kahvi. Pienpaahtimon tuotteet saavat luonteensa ja nimensä Lappeenrannan kaupunginosista. Tavoitteena on valloittaa niillä maailma.

Helena Rissanen

Lappeenrannan Satamatien pienpaahtimo henkii käsityötä. Kahvipapujen paahtumista seurataan nenä tarkkana ja silmä kovana. Paahtuneita papuja pyöritellään hellästi, ja pienimmätkin ylimääräiset höytyvät kerätään pois.

Näin syntyy Lehmus Roasteryssa kahvia, joka tuoksuu ja maistuu.

Pelkkä hyvä maku ei silti riitä. Kiinnostus pienpaahtimokahviin herätetään luomalla yhteys paikkakuntaan. Paahtimossa tehdään neljää eri paahtoa, jotka on nimetty Lappeenrannan kaupunginosien mukaan. Jokaiseen liittyy tarina.

— Tumma paahto on saanut nimekseen Lauritsala. Etiketissä on Eiffel-torni, jota jotkut kutsuvat Lauritsalan kirkoksi, paahtaja ja viestintävastaava Arttu Muukkonen kertoo.

Espresso-tyyppisen kahvin nimeksi tuli Sammonlahti, koska se on tummin ja värikkäin.

— Kun sitä maistaa, pärinät on taattu, ja elämys on yhtä kokonaisvaltainen kuin vierailu Sammontorilla, Muukkonen väittää.

Tavanomaisen tumman paahdon kilpailijaksi jalostettu kahvi on Muukko, joka kumpuaa Muukon suorasta. Vaalea paahto on Myllysaari, joka henkii surffitunnelmaa.

 

Raaka-aine paahtimolle tulee Intiasta, Ugandasta, Nicaraguasta ja Indonesian Balilta ja Sumatralta. Pieniltä ja korkeintaan keskisuurilta tiloilta tulevat pavut ovat puhtaita. Raaka-aineista luomupapuja on neljä kuudesta.

— Näistä ei saa närästystä, koska mukana ei ole roskia, ja pavut poimitaan kypsinä, paahtomestari Visa Tuovinen sanoo.

Tuovinen on hankkinut ammattitaitonsa vuosien mittaan muun muassa haistelemalla ja maistelemalla erikoiskahveja, joita hän myy Punnitse & Säästä -myymälässään.

 

Lehmus Roasteryn takana on neljä nuorta miestä. Punnitse &  Säästä -yrityksestä mukana on Tuovisen lisäksi paahtimon hallintojohtajaksi tituleerattu Janne Ruippo. Hito hyvä -yrityksestä tulee Muukkosen lisäksi Samu Koskinen, jonka käsialaa ovat kahvipussien omaleimaiset etiketit.

Muukkosen mukaan paahtimon tavoitteena on maailmanvalloitus, joka alkaa Lappeenrannasta.

— Emme halua hifistellä, vaan tarjoamme hyviä kahveja, joita ihmiset voivat ilolla juoda ja viedä tuliaisiksi.

 

Olennaisinta Muukkosen ja Tuovisen mukaan on, että kahvi on äärituoretta. Joka viikko kauppoihin ja kahviloihin voidaan toimittaa kahvia, jonka paahtamisesta on aikaa alle viikko.

Valmista kahvia voi maistella Majurskassa ja Satama-Sannissa, ja kahvipusseja ostaa neljästä kaupasta.

Lehmus Roastery

Paahtimo on rantamakasiinin päädystä erotettu kotikutoinen ja kierrätysidealla sisustettu tila.

Paahdin on hankittu Kiinasta ja se paahtaa kerralla noin 2,5 kiloa papuja.

Kahvimylly nimeltä Malla ja papujen hankinta nostivat paahtimon perustamiskulut viisinumeroiseksi.

Paahtimo pystyy tällä hetkellä tuottamaan noin 150 250-grammaista pussia päivässä.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen