Yksityinen Touhula aloittaa Tykin koululla

Lappeenranta. Uudet tilat Tirilässä valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Kaupunki ostaa yksityisestä päiväkodista aluksi kolmen ryhmän hoitopaikat.

Timo Laitakari

Yksityinen Touhulan päiväkoti Lappeenrannassa aloittaa väliaikaistiloissa vanhalla Tykin koululla. Toiminta alkaa elokuun ensimmäisenä päivänä, mutta Touhulan uudisrakennus Tirilässä ehtii valmiiksi vasta loppuvuodesta.

Kaupunki ostaa Touhulasta aluksi kolmen ryhmän päivähoidon, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 50 lasta.

Tirilän Touhulasta vastaava palvelupäällikkö Essi Söderholm kertoo, että ryhmien ja lasten määrä tuplaantuu, kun toiminta siirtyy Tirilään. Uusien tilojen tarkkaa valmistumisaikaa hän ei osaa vielä sanoa. Ne ovat käytössä viimeistään tammikuun alussa.

Tykin puukoulu Matkamiehenkadulla on tähänkin saakka ollut päiväkotikäytössä. Se on kaupungille varatila, jota on käytetty, kun muualle ei ole mahtunut.

Virkki kertoo rakennuksen tyhjenevän, kun Myllymäen uusi päiväkoti otetaan käyttöön elokuussa.

Touhula rakentaa uudet tilansa Tirilän Tieranpuistoon kaupungin vuokratontille. Uusi yksikkö korvaa kaupungin oman Parkkarilan päiväkodin palvelut.

Kasvatus- ja opetustoimi on valmistellut yksityisen Touhulan tuloa Lappeenrantaan vuodesta 2014. Keskeisille poliittisille päättäjille julkisten palveluiden korvaaminen yksityisellä selvisi kuitenkin vasta viime vuoden lopulla.

Päiväkodin uudella tontilla ei vielä näy isoja merkkejä rakentamisesta. Hiekkakentän vanhat pukukopit on sentään viety pois. Touhula kasataan valmiista taloelementeistä, joten työ käy nopeasti.

Liikuntapainotteiset Touhula-päiväkodit ovat Touhulan Varhaiskasvatus -yhtiön. Sen pääomistaja on pohjoismainen pääomasijoittaja EQT.

Söderholm kertoo, että liikuntapainotteisuus näkyy muun muassa niin, että sählymailoja ja -maaleja ei pidetä kaapeissa tai varastoissa, vaan ne ovat koko ajan lasten käytettävissä.

Touhula lupaa, että jokainen lapsi liikkuu jokaisena päiväkotipäivänä vähintään kaksi tuntia.

– Se tarkoittaa, että liikuntaa on päiväkodin arjessa. Esimerkiksi siirtymätilanteet voi tehdä liikunnan avulla. Pukemaan voidaan pomppia niin kuin puput, Söderholm havainnollistaa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari