Hyvässä vireessä kohti Kuninkuusraveja

RAVIT. Hallitseva ravikuningatar Saaga S on kilpaillut tasaisen varmasti läpi vuoden. Kutsu Turun Metsämäelle tuli viime viikolla.

Kalle Sipiläinen

Saaga S puolustaa kuningatartitteliään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Turun Kuninkuusraveissa. Kokonaiskilpailun voitto on jälleen lähellä, sillä taipalsaarelaistammaa ohjastavalla Matti Nisosella ei ole kuin hyvää sanottavaa hevosen kunnosta.

— Pyörä alkoi pyöriä oikealla tavalla heti alkuvuodesta, ja se on jatkunut koko kauden. Mitään negatiivista ei ole ollut ilmassa, vaan oikein positiivisin mielin olemme päässeet ajamaan joka startin.

Takana on yhdeksän lähtöä. Niistä on tullut kolme voittoa, yksi kakkossija ja kaksi kolmossijaa. Mukaan on mahtunut niin hyviä tammasarjan kisoja Vermossa kuin Savo-ajon voitto keväällä Kuopiossa. Siellä kuningas sai tunnustaa kuningattaren paremmakseen.

— Löimme muun muassa Jokivarren Kunkun ja muut avoimen sarjan hevoset.

 

Kuninkuusraveihin kymmenvuotias tamma matkaa nyt neljättä kertaa. Ensimmäinen yritys oli vielä kokemuksenhakureissu, mutta toisella kerralla Saaga S oli jo lähellä korjata potin. Maalisuoralaukka vei kuitenkin mahdollisuudet taistella kokonaiskilpailun voitosta.

Viime vuonna Joensuussa napsahti sitten kohdalleen. Omistajansa Ilkka Pyysalon valmennettava voitti kaikki kolme kilpailulähtöä: 2 100 metriä, mailin ja 3 100 metriä.

Nisonen tietää, ettei tittelin uusiminen Turun Metsämäellä ole kuitenkaan mikään läpihuutojuttu. Radalla on muitakin kovia kortteja, joista ensimmäisenä ohjastaja mainitsee Carmelan, mikäli juvalaisvalmentaja Seppo Suuronen tuo hevosen kisoihin.

Carmela ei ollut mukana viime vuonna Joensuussa, vaikka oli rankingin kärkihevosia.

— Carmelan olemme kohdanneet pari kertaa ja onnistuneet voittamaankin, mutta on sekin voittanut meidät. Huimariina on myös yksi hyvä. Ja Noriko tietysti. Se on osoittanut aikaisempina vuosina pystyvänsä kilpailemaan ihan kokonaiskilpailun kärjessä, Nisonen pohtii.

 

Saaga S:n osanotto Kuninkuusraveihin varmistui jo viikko sitten. Tänä vuonna kumpaankin kilpailuun voidaan kutsua kolme ravuria. Muuten osanotto-oikeus on tullut rankingin perusteella.

Oriista kutsun ovat saaneet Jokivarren Kunkku ja Vitter. Saaga S on toistaiseksi ainut kuningatarkilpailuun kutsuttu suomenhevostamma.

— Onhan se mukavaa, että muistetaan etukäteen, mutta olisi se ilman kutsuakin päässyt varmasti mukaan. On se sen verran vahvasti esiintynyt, Nisonen myhäilee.

Ennen Kuninkuusraveja Saaga S testaa vauhtiaan kovassa seurassa. St. Michel -suurravit ajetaan viikonvaihteessa Mikkelissä, ja Saaga S kilpailee sunnuntain tammalähdössä.

— Siellä ovat kaikki kynnelle kykenevät vastassa. Viimeisiä näyttöjä antavat kaikki muutkin.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen