Kalkkitehtaan purku alkaa marraskuussa

LAPPEENRANTA. Nordkalkin purettua kalkkitehtaan piippuineen Paroc aikoo aloittaa omien rakennustensa purkamisen.

Heikki Sopanen

Nordkalk aloittaa vanhan kalkkitehtaansa purkamisen Lappeenrannan Ihalaisissa marraskuussa. Yhtiö on saanut purkuluvan toimintansa lopettaneen tehtaan ja sen piippujen purkamiseen. Myös kalkkitehtaan vieressä olevalle vanhalle konttorirakennukselle on myönnetty purkulupa.

Projektijohtaja Harri Koivisto Nordkalkilta sanoo, että tarkka purkutöiden alkamispäivä tarkentuu elokuun aikana.

-?Tehdasrakennuksen, piippujen ja konttorin purkaminen kestävät noin puoli vuotta.

Rakennusten purku liittyy Nordkalkin aikomukseen laajentaa Ihalaisen avolouhostaan nykyisen avolouhoksen luoteispuolella, Nordkalkin ja Parocin tehtaiden alapuolella.

Yhtiön mukaan avolouhoksen laajentaminen suunnitellulle alueelle on tärkeää Ihalaisen kalkkikiviesiintymän tehokkaan hyödyntämisen vuoksi. Laadultaan paras kalkkikiviesiintymä sijaitsee nykyisen avolouhoksen luoteispuolella yhtiöiden tehtaiden alapuolella.

Toimenpiteellä avolouhoksen toimintaa voidaan jatkaa noin 20 vuodella, minkä jälkeen on mahdollista siirtyä tunnelilouhintaan.

Kaivosalueen pohjoislaidalla toiminut Paroc lopetti huhtikuussa tuotantotoimintansa Nordkalkilta vuokraamallaan tontilla ja purkaa oman tehtaansa konttoreineen viimeistään vuoden 2019 toukokuuhun mennessä.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt alueelle asemakavamuutoksen, joka mahdollistaa rakennusten purkamisen. Kaavamuutos-alue muuttuu rakennetusta teollisuus- ja varastoalueesta kaivosalueeksi. Kaava on menossa kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi elokuun 29. päivä.

Paroc on jättänyt kaupungin rakennusvalvonnalle purkulupahakemuksen omista rakennuksistaan. Parocin on tarkoitus aloittaa omat purkutyönsä asemakaavan saatua lainvoiman ja Nordkalkin purettua omat rakennuksensa.

Projektijohtaja Koivisto arvelee, että Paroc saanee omat purkutyönsä päätökseen jo kesällä 2018.

-?Sen jälkeen alue on valmis otettavaksi kaivostoiminnan käyttöön.

Kaava-alueen rakennuksia ei ole suojeltu maakunta-, yleis- tai asemakaavoissa. Ne eivät myöskään kuulu valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön. Rakennukset ovat pääosin tyhjillään.

Rakennusvalvonta on pyytänyt Parocin purkulupahakemuksesta lausunnot museotoimelta ja ympäristötoimelta.

Etelä-Karjalan museo sanoo lausunnossaan, ettei voi puoltaa Parocin konttorirakennuksen purkamista nykyisen asemakaavan ja maankäyttö- ja rakennuslain nojalla tarkasteltuna.

Museon mielestä rakennus on kulttuurihistoriallisen arvonsa puolesta erittäin hyvin säilynyt ja hyväkuntoinen.

Nordkalk on aiemmin ilmoittanut, ettei sillä ole käyttöä konttorirakennukselle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen