Kuutti hukkui muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla

Saimaannorppa. Seurannan aikana muikkuverkkoon on hukkunut kolme kuuttia.

Juho Maijala, Leena Sallinen

Saimaannorpan uroskuutti hukkui muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla. Kalastaja ilmoitti Metsähallitukselle pyydykseen kuolleesta saimaannorpasta maanantaina.

Suojelubiologi Jouni Koskela kertoo, ettei voi paljastaa tarkemmin missä onnettomuus tapahtui.

Metsähallituksen mukaan laillisen muikkuverkon solmuväli oli 15 millimetriä. Metsähallituksen tiedossa on koko seurannan ajalta yhteensä 190 kalanpyydykseen kuollutta saimaannorppaa, joista vain kolme on hukkunut muikkuverkkoon.

Kyseessä on ensimmäinen Metsähallituksen tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa tänä vuonna.

Suojelubiologi Miina Auttila kertoo, että kuutti oli normaalipainoinen, ellei tavanomaista suurempi. Kyseessä oli 23-kiloinen uroskuutti.

-Se oli varsin pullakka. Kuutti oli ehdottomasti hyvässä kunnossa, Auttila kertoo.

Auttilan mukaan kuutit ovat vielä heinäkuussakin alttiita takertumaan kalaverkkoihin. Verkkokalastuksen rajoitusaika päättyi 30. kesäkuuta.

-Rajoitusten ansiosta kuuttien kuolleisuus on siirtynyt touko-kesäkuulta heinäkuulle. Selvästi näkyy, että heinäkuussa riski on suuri.

Auttila kertoo, että kuutti on aloittanut itsenäisen elämän toukokuun puolen välin tienoilla. Tässä vaiheessa vuotta kuutit harjoittelevat kalastamista ja etsivät hyviä ruokapaikkoja. Ne liikkuvat pitkiäkin matkoja vuorokaudessa ruokapaikkoja etsiessään.

-Kuuttien ravinto ei juurikaan poikkea aikuisista. Se saalistaa pientä parvikalaa, kuten kiiskiä, kuoretta, ahventa, muikkua ja särkikaloja. Ne viisi lajia muodostavat valtaosan ravinnosta.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan eteläisellä Saimaalla muikkuverkkoon kuolleen kuutin tapaus osoittaa, ettei saimaannorpalle turvallisia kalaverkkoja ole olemassa.

WWF pitää huolestuttavana, että muikkuverkkoja voidaan käyttää nykyään myös verkkokalastuksen rajoitusaikana 15.4.-30.6.

Kirjoittaja:
Juho Maijala, Leena Sallinen