Kilpapyöräilyä keskellä kaupunkia

LAPPEENRANTA. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Willimiesajot kerää Suomen huippuja kisaamaan maantiepyöräilyssä.

Tuomo Reponen

PALKINTO vuoden työstä on pian edessä. Neljän miehen katse on kiinnittynyt valkokankaalle, jolle videotykki heijastaa reitin.

Lappeenrannan pyöräilijöiden Matti Pesu, Jari Husu, Kari Kymäläinen ja Henk Leermakers vetelevät viimeisiä suuntaviivoja viikonloppua varten Lönnrotin koululla. Lauantaina alkava Willimiesajot tuo maantiepyöräilyn keskelle kaupunkia.

— Onhan tässä vielä tuhat tarkennettavaa asiaa. Vielä on koulutusta ja infoa vapaaehtoisille sekä materiaalien rakennusta, Pesu kuvailee.

Tuhannesta asiasta huolimatta järjestelyt ovat mallillaan. Kilpapyöräilijät asettuvat lähtöviivalle Adolf Ehnhroothin aukiolla kahdelta lauantaina, kun 46 kilometriä pitkä kortteliajo käynnistyy. 2,3 kilometrin rata kierretään 20 kertaa. Haastetta riittää muun muassa Liisankadun nousussa, joka vie mehut kilpailijoiden reisistä.

— Alkuperäinen suunnitelma oli 15 kierrosta, mutta kilpailijoilta tuli toivetta, että matka voisi olla pidempi, Husu avaa muutosta.

 

Osallistujia oli ilmoittautunut keskiviikkoon mennessä 40, mutta lauantaiaamuna päättyvät jälki-ilmoittautumisen jälkeen heitä odotetaan olevan 50—60.

Mukana ovat muun muassa maantieajon Suomen mestari Jesse Kaislavuo ja viime vuoden 23-vuotiaiden Suomen mestari Roope Nurmi. Eteläkarjalaista väriä kilpailuun tuo muun muassa ruokolahtelainen Jaakko Hänninen.

— Kortteliajo on yleisölle viihdyttävä kilpailumuoto. On vaikea kuvitella, kuinka nopeasti Liisankadun voi polkea ylös, Kymäläinen hymyilee.

Keskustassa pidettävä kilpailu vaatii liikennejärjestelyjä. Nelikon mukaan viranomaisten kanssa on alusta asti päästy hyvin sopuun. Soraäänet katujen sulkemisen suhteen ovat olleet yksittäisiä.

— Esimerkiksi Rakuunamäen asukasyhdistys oli vain hyvillään, että heidän asuinalueellaan järjestetään jotain, Husu mainitsee.

 

SUNNUNTAINA vuorossa olevaan 135 kilometrin kilpailuun starttaa myös joukko kuntoilijoita. Husun arvio on noin 200 pyöräilijää kilpailijat mukaan luettuna. Lauantain kortteliajon reitti nousuineen on poikkeuksellinen maantiepyöräilyssä, eivätkä sunnuntain Saimaa-maisematkaan aivan joka päiväisiä ole.

— Tosin maisemien ihailu taitaa jäädä enemmän kuntoilijoille, Pesu naurahtaa.

Tapahtuman mahdollistavat yli 100 talkoolaista. Husu toimii kilpailunjohtajana, Leermakers ja Kymäläinen tuomaroivat. Pesu on tapahtumapäällikkönä. Adolf Ehnhroothin aukiolle pystytetyssä kilpailukeskuksessa on erilaisia pyöriä, joita yleisö voi kokeilla kilpailun seuraamisen ohessa.

Yleisömäärää järjestäjät eivät arvaile.

— Toivottavasti olisi runsas joukko lehmänkellot ja jänisräikät kourassa radan varrella, Pesu hymyilee.

 

Willimiesajot

Klo 14 Lauantain korttelikilpailu

Kilpailureitti suljetaan liikenteeltä klo 13. Reitti avataan liikenteelle kilpailun päätyttyä n. Klo 15:30. Liikenteeltä suljettavat kadut ovat Tykkitie, Ratsuväenraitti, Kasarmikatu, Liisankatu, Suonionkadun

pohjoispääty sekä Valtakatu (väliltä Suonionkatu—Kasarmikatu).

Lisäksi Taipalsaarentieltä (väliltä Kasarmikatu—Liisankatu) suljetaan toinen ajokaista.

Autoliikenne ohjataan poikkeusreiteille. Rakuunamäelle ajamista kehotetaan välttämään kilpailun aikana.

Klo 10 Sunnuntain maantiekilpailu

Kilpailureitti kulkee 135 km matkan Lappeenrannan, Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueella.

Kilpailu ajetaan muun liikenteen seassa. Risteyksissä on liikenteenohjaus. Poliisi ja liikenteenohjaajat ohjaavat tarvittaessa liikenteen tien sivuun vastaantulevan kilpailijaryhmän kohdalla. Kilpailijoiden takaa tulevilla ajoneuvoilla ei välttämättä aina ole ohitusmahdollisuutta.

 

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen