Tosielämän testattavana

Elokuva. Katja Reponen julkaisee esikoispitkänsä elävän yleisön edessä. Vloggaaja haluaa elokuvasta itselleen ammatin.

Petteri Värtö

Katja Reponen pöyhii tuulen tuivertamia hiuksiaan Lappeenrannan Hiekkalinnan alueella. Hänen katseensa karkailee välillä taivaalle, sillä vloggaaja on ilmojen haltijan armoilla ensi lauantaina.

Säiden olisi hyvä olla kohdallaan, sillä moni asia tapahtuu ensi kertaa. Hiekkalinnasta tulee ulkoilmaelokuvateatteri, ja Reponen julkistaa esikoispitkänsä Youtuben sijasta reaalimaailmassa.

— Traileri on käyty lataamassa noin 38 000 kertaa, ja moni kyselee, milloin itse leffa ilmestyy, mutta se on vielä epävarmaa. Ulkoilmaesityksiä tulee lisää, jos tämä kiinnostaa, elokuvaaja kertoo.

Elokuvanteko on ollut Katja Reposen kiinnostuksen kohde lapsesta. Hän näytteli sukulaisten kuvaamissa kotivideoissa jo viisivuotiaana ja julkaisi ensimmäiset lyhytelokuvansa noin neljä vuotta sitten.

Tunnin mittainen Äkkilähtö on kuitenkin toisenlainen ponnistus. Käsikirjoitusidea syntyi tilinseuraajan aloitteesta viime kesänä. Ajan ohella rahaakin on käytetty paljon enemmän kuin lyhäreissä.

— Kamerakalusto on aiempaa parempi, avustajia on enemmän ja työryhmäkin on isompi. Isoin muutos aiempaan on elokuvan äänimaailma, sillä siihen halusin panostaa eniten, Reponen listaa.

Äkkilähtö kertoo kidnappauksesta, sijoittuu Lappeenrantaan ja on lajityypiltään jännäri. Katja Reposella ei ole elokuvallisia esikuvia, mutta genreistä trillerit ovat kiinnostaneet häntä aina eniten.

— Enemmänkin otan vaikutteita erilaisista elokuvista kuin seuraan joitakin tiettyjä ohjaajia.

Vloggaajana hän toimii kuin perinteinen auteur: käsikirjoittaa, ohjaa, kuvaa ja leikkaa elokuvansa itse.

— Jos näyttelen, annan kameran lähimmälle tyypille, Reponen nauraa.

Äkkilähdössä käytetty kamera on kiertänyt käsien ohella paikallisessa kahvilassa, kaupassa ja yökerhossa.

Vloggaaja tekee kaiken itse, mutta on yleisön vaikutteille altis. Esikoispitkän idea tuli katsojalta, ja sen kielenkäyttöäkin muokkasi palaute. Äkkilähtö puhuu miesietä aiemman mäsätyksen sijaan.

— Mä ja sä -puheesta tuli jonkin verran kommentteja, joten ajattelin tehdä kaikin puolin lappeenrantalaisen jutun, jos se jäisi vaikka viimeiseksi täällä ennen Helsinkiin lähtöä, Reponen sanoo.

Hän aikoo kouluttautua — elokuva-alalle. Haku toi paikan Helsinki Design Schoolissa, mutta Aalto-yliopisto ja Metropolia-ammattikorkeakoulu kiinnostavat enemmän kuin kallis yksityiskoulu.

— Haen kouluihin kunnes pääsen sisälle, mutta onneksi on muita tapoja tehdä elokuvia.

Seuraava koe on silti katsojien kanssa: saako leffa liikkeelle muitakin ruumiinosia kuin somepeukalon?

Kirjoittaja:
Petteri Värtö