Paikallisten juomien kuvittaja

Design. Samu Koskinen on piirtänyt etiketit Norppa-juomiin ja Lappeenranta-kahveihin. Hänen kasvojaan on lainattu sipsipussin kylkeen.

Kati Pullinen

Älä hämmästy, jos tapaat Saimaalla miehen purjeveneestä norpan kanssa. Hän on Samu Koskinen, Hito hyvä -maakuntabrändin taiteellinen johtaja ja intohimoinen purjehtija.

Lappeenrantalaislähtöinen Koskinen haaveilee työntävänsä Pulttiboisin mukaan nimetyn Granada -veneensä vesille heinäkuussa, kun työkiireet helpottavat. Toimeliaana miehen ovat pitäneet Norppa-olusien ja Kuutti-limonadien sekä Lehmus roasteryn kaupunginosakahvien tuominen markkinoille.

Koskinen on tehnyt pulloihin ja kahvipakkauksiin etiketit ja suunnitellut lappeenrantalaispaahtimon visuaalisen ilmeen.

Koskinen pitää pelkistetystä ilmaisusta ja harkitusta värimaailmasta. Limonadien ja oluiden etiketeissä ja korkeissa värimaailma on yhtenäinen, ja limsassa pakkauksen väri toistuu myös pullon sisällössä.

-Kahveihin piirsin kuvat käsin lyijykynällä ja vesiliukoisilla puuväreillä. Niissä näkyy käsityöläisyys, mikä kuvaa myös kahviamme. Norppakuvat olen tehnyt tietokoneella ja kuutit koneella sekä tussilla. Piirsin etiketit tänä keväänä, Koskinen kertoo.

Ennen omistautumistaan Hito hyvälle, Koskinen työskenteli eri mainostoimistoissa Helsingissä kymmenen vuotta. Graafikon tehtävien ohella hän päätyi muikistelemaan perunalastupussiin.

-Naamaani lainattiin Chipstersin sipsipussiin koekuvauksia varten. Asiakas ihastui koekuvaan ja halusi hymyni chili-grillisipsipussiin. Sipsimannekiinin kasvoille tehtiin sellainen kuvankäsittely, ettei minua pussista juuri tunnistanut.

Hito hyvän ohella Koskinen toimii vapaana graafisena suunnittelijana. Piirtäminen on ollut osa Koskista lapsesta saakka. Hän sai kehuja kuvaamataidonopettajalta ja kuvitti nykyisen Hito hyvä -yhtiökumppaninsa Arttu Muukkosen esitelmän lukiossa.

Ensimmäiset julkiset työnsä Koskinen teki Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiölle. Hän on julkaissut myös neljä nuoruuden kaverinsa inspiroimaa Laitinen-sarjakuva-albumia.

Koskinen ja Muukkonen ovat hallitsevia vuoden positiivisimpia lappeenrantalaisia. Omasta tekemisestä innostuminen ruokkii myönteistä asennetta.

Viimeisimmistä töistä Koskista lämmittää eniten Kuutti-limonadi, jonka etiketteihin hän ujutti saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiaiselta saamaansa faktatietoa.

-Limppareissa on aarrekuutti, joka on kiinnostunut Saimaan pohjassa kiiltävinä hohtavista asioista sekä surffikuutti, joka leikkii veneen peräaalloilla.

Koskinen ei ole nähnyt norppaa surffaamassa Avance 245 -purjeveneensä jäljessä, vaikka paljon Saimaalla liikkuukin.

-Kerran olen nähnyt norpan uiskentelemassa. Olen vähän sellainen, etten usko nähneeni koko otusta ennen kuin se on vieressäni veneen istumalaatikon päällä, Koskinen virnistää.

Samu Koskinen

Syntynyt Lappeenrannassa vuonna 1984.

Hito hyvä -brändin taiteellinen johtaja ja vapaa graafikko. Valmistunut medianomiksi.

Asuu Helsingissä vaimonsa ja Espanjasta pelastetun katukoiran kanssa.

Harrastaa purjehdusta, oluita, haravoimista ja lakaisemista.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen