Suomen ykkösenä Amsterdamiin

YLEISURHEILU. Simpeleen Urheilijoiden Heidi Nokelainen haluaa yltää finaaliin Amsterdamin EM-kisoissa.

Anssi Silvennoinen

Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen on kulkenut pitkän tien Simpeleeltä arvokisaurheilijaksi. Viime kesän pronssimitali Porin Kalevan kisoissa oli hänelle uran ensimmäinen SM-tasolla. Junioreissa Simpeleen Urheilijoiden edustaja oli ikäluokkansa SM-kisoissa parhaimmillaan viidesti viides.

Nyt Nokelainen, 25, on Suomen tilastoykkönen, Euroopan tilaston 20:s ja heittää torstaina elämänsä ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa, kun naisten keihään karsinta järjestetään Amsterdamin museoaukiolla.

Tulokset ovat seurausta pitkäjänteisestä lajille omistautumisesta.

-Ehkä hyväkin, etten saavuttanut nuorempana oikein yhtään mitään. On ollut koko ajan halu kehittyä ja katsoa, mihin pääsen, Nokelainen sanoo.

Toissa lauantaina Kuortaneen eliittikisoissa jysähti. Nokelainen paransi ennätystään metrillä lukemaan 60,82. Vahvaan sarjaan mahtuivat myös 57,89, 59,63 ja 58,68 -metriset kaaret.

Heittäjä lähipiireineen tiesi, että kuudenkympin kerhoon pääsy on vain ajan kysymys.

-Kuortane oli kisa, jollaisen olisi pitänyt tulla jo aiemmin tänä kesänä. Kuusikymppiä piti ylittyä ihan helposti heti kauden alussa, mutta eihän se ihan niin sitten mennyt. Välillä jo tuntui, että miksi se ei jo tule, vaikka itse siihen uskoi.

Nokelainen oli ehtinyt todistaa itselleen, että perustaso on parempi kuin koskaan. Huonotkin heitot olivat kaartaneet 55 metriin.

Keihäänheiton vetovaihe on moniosainen liikeketju, jossa heittäjän pitää siirtää voima välineeseen sekunnin kymmenesosassa.

Vasta Kuortaneella tekniikan palaset loksahtivat lähemmäs optimaalista.

-Keihäs ei ollut aiemmin lentänyt lähimainkaan sinne, mihin minulla on mahdollisuuksia. Toisaalta se on myös lajin hienous.

Urheilu on ollut Nokelaiselle elämäntapa pienestä asti. Junioriaikoina Simpeleen Urheilijoissa oli innokas ja kovatasoinen ystäväporukka, kun Nokelainen harjoitteli yhdessä muun muassa Marika Partisen, Anita Kirvesniemen ja Viivi Ritan kanssa.

Lapsuudesta alkaen kehittynyt vahva fyysinen pohja on merkittävä selittävä tekijä sille, että Nokelaiselle ei ole tullut yhtään pahaa loukkaantumista.

-Se on varmasti myös suurin syy kehittymiseeni.

Nokelainen on intohimoinen harjoittelija.

-Nautin harjoittelusta niin paljon. Se on ollut aina minun juttuni. Harjoituskausi on antoisinta aikaa.

Juuri nyt kroppa kihisee. Meneillään on herkistävä vaihe ennen Amsterdamin EM-kisoja.

Päivät ennen Hollantiin matkustamista Nokelainen rentoutuu kotonaan Joensuussa. Harjoituksia on suunnitteilla muutama, joista yksi keihään kanssa.

Lepääminen tuntuu epäluonnolliselta.

-Kaipaan fyysistä rasitusta, jotta olisin illalla niin väsynyt että nukahdan siihen paikkaan.

Edessä ovat uran ensimmäiset aikuisten arvokilpailut, mutta Nokelaista ei jännitä. Käytännössä kaikki vastustajat ovat ennestään tuttuja joko harjoitusleireiltä tai kilpailuista.

Suurkisojen ympäristökään ei enää yllätä. Viime vuonna Nokelainen oli Etelä-Korean Gwangjussa järjestettyjen universiadien keihäsfinaalin yhdeksäs ja seitsemänneksi paras eurooppalainen.

-Universiadit ovat varmaan paras mahdollinen paikka käydä harjoittelemassa arvokisoja. Ne ovat melkein kokonaan medialta pimennossa. Siellä saa olla aivan rauhassa, mutta urheilijoita on paikalla olympialaisten jälkeen eniten.

Kokemus oli kaikin puolin hyvä.

-Opin ihan sitäkin, miten käytännön asiat pitää noissa hoitaa, kaikki varmistukset ja muut.

Amsterdamissa Nokelaisen tavoite on finaalipaikka, johon nykyisellä keihäsmallilla on EM-kilpailuissa vaadittu keskimäärin 57-metrinen heitto.

Tuloksen tekeminen keskipäivällä hidastempoisessa karsintakisassa on vaikeaa. Amsterdamin karsintoihin osallistuu 37 heittäjää, joista 35 on kiskaissut tällä kaudella yli 57,50 metriä ja 21 yli 60 metriä.

Yksi Nokelaisen tavoite on myös olympiaraja, 62 metriä. Se on enää vähän yli metrin päässä.

Kehityksen jatkuessa Amsterdam on uralla yksi uusi etappi ennen monia tulevia. Nokelainen näkee itsessään urheilijana vielä monia puutteita.

-Minulla on vielä paljon kehitettävää tuleville vuosille. Ihan ominaisuuksissa, mutta etenkin tekniikassa. Sitä kautta tuloksien pitäisi nousta ylöspäin ihan jonkin verran. En ole vielä lähellä omaa maksimirajaani.

Nokelaisen ennätyksen kehitys

2016: 60,82 metriä

2015: 59,86 m

2014: 57,28 m

2013: 54,56 m

2011: 49,87 m

Nokelaisen kisatulosten keskiarvot

2016: 57,00 metriä

2015: 55,04 m

2014: 51,38 m

2013: 48,68 m

2012: 43,52 m

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen