Jarmo Hämäläinen
1990-luvun alussa alkanut inkerinsuomalaisten paluumuutto Suomeen loppui perjantaina. Paluumuuttajan oleskeluluvan Suomessa voi inkeriläisistä nyt saada vain toisen maailmansodan aikainen siirtolainen tai Suomen armeijassa palvellut.
— Eiköhän se ollut jo loppuun kuljettu tie. Eivät ne viime aikojen paluumuuttajat ole kovin suomalaisia identiteetiltään olleet, sanoo Suomen Inkeri-liiton puheenjohtaja Alina-Sinikka Salonen, syntyperäinen inkeriläinen itsekin.
Salonen saapui itse Suomeen kolmevuotiaana vuonna 1943, kun perhe siirtyi sodan jaloista Inkerinmaalta Viron kautta Suomeen.
— Me saimme jäädä Suomeen, mutta kaikki sukulaiset kuljetettiin takaisin, Salonen muistelee.
Inkerinsuomalaisia on saapunut Suomeen 1990-luvun alun jälkeen paluumuuttajina arviolta 30 000. Suurin muuttorynnistys oli 1990-luvulla.
Tänä vuonna hakemuksia on tullut noin 690, eli pientä loppukiriä oli hiljaisten vuosien jälkeen havaittavissa.
Inkeri-liitolla on Suomessa yhteyksiä vanhempaan paluumuuttajaväestöön, mutta nuoriin ei juuri kontaktia ole. Inkerinsuomalaisia asuu Suomessa eri arvioiden mukaan 35 000—40 000.
— Suomessa on viimeisen väestönlaskennan mukaan 62 000 venäjänkielistä. Suuri osa heistä lienee tullut tätä kautta paluumuuttajina. Suomalaisuus ei ole enää ollut vuosiin se paluumuuton tärkein peruste, vaan paremmat olosuhteet, Salonen arvioi.
Imatralla asuva Andrei Karkkonen muutti Suomeen inkeriläisenä paluumuuttajana vuonna 1998. Sitä ennen hän oli jo työskennellyt ja opiskellut Suomessa. Suomen kieltä hän kuuli lapsena lähinnä mummoltaan.
— Vanhempani olivat olleet Siperiassa evakossa ja puhuivat siellä venäjää. Isä opiskeli suomea vasta myöhemmin Pietarissa.
Karkkonen on pyörittänyt Suomessa rakennusalan firmaa. Viime aikoina hän on ollut mukana myös kulttuuriprojekteissa.
Karkkosten suku on asunut pitkään Inkerinmaalla Keltossa.
— On siellä vieläkin serkkuja ja muita sukulaisia. Osa heistä osaa suomen kieltä.
Inkerinsuomalaiset
Savolaiset ja karjalaiset siirtolaiset muuttivat 1600-luvulla Inkerinmaalle, eli nykyisen Pietarin ympäristöön.
Inkerinsuomalaisilla tarkoitetaan heidän jälkeläisiään.
Suomessa asuu nyt arviolta 35 000—40 000 inkerinsuomalaista.
Ennen vuotta 1990 Venäjällä ja Virossa asui yhteensä 67 000 inkerinsuomalaista, 20 vuotta myöhemmin vain 20 000.