Rihmastoja sisäisiin maailmoihin

Joutseno. Kuvataiteilija Inka Nordlundissa asuu seikkailija ja keksijä. Kaikenlaiset virikkeet ja kokemukset sulautuvat hänen teoksiinsa.

Sari Pullinen

Tällä hetkellä Inka Nordlundia kiinnostavat hulavannetemput ja neurologian artikkelit. Ja sekin, saako jääkiekosta supikkaiden pohjanvahvikeainetta, jos sitä raastaa jauheeksi.

Joutsenolainen kuvataiteilija ja valokuvaaja haluaa oppia uutta ja tehdä itse. Sukukin sen tietää: esineitä ei heitetä pois kysymättä ensin, mahtaisiko Inka tarvita niitä.

Nordlundin kotiin Honkalahteen mahtuvat sekä perhe, harrastukset että työt. Keittiön ikkuna on vastikään toiminut koelaboratoriona. Ikkunamaalaus jugurtin ja vesivärin sekoituksella onnistui hyvin.

Lasten nukahdettua Nordlund laittaa vinyylilevyn soimaan ja alkaa työskennellä. Ja elleivät lapset nuku, he saavat touhuta mukana.

Nordlundin ensimmäinen yksityisnäyttely on parhaillaan esillä Imatralla. Se pystytetään ehkä myös toisaalle. Sopimusta ei vielä ole, mutta kiinnostusta on.

Ideat Mycelium-näyttelynsä sieniin ja rihmastoihin Nordlund sai peratessaan marjapensaita. Hienot juuret päätyivät taideteoksiin.

Tämä näyttely esittelee kollaasien tekijän ja maalarin, seuraava ehkä jo valokuvaajan.

— En osaa olla tekemättömänä. Aina teen jotain, joskus korujakin.

Taideteoksiin uppoaa kaikki, mitä Nordlund lukee tai tekee, filosofian ja psykologian tekstit, matkakokemukset, unet.

— Olen oppinut luottamaan siihen, että teoksiin tulee sisältö intuitiivisesti. Katsojakin voi vastaanottaa ne samalla tavalla, eikä meidän ajatustemme tarvitse lainkaan kohdata.

Teokset alkavat syntyä väristä tai materiaalista. Koska Nordlund on kiinnostunut päänsisäisestä maailmasta, teokset kertovat harvoin siitä, minkä voi nähdä silmillään.

 

Päätös taiteilijaksi ryhtymisestä syntyi lukioikäisenä.

— Silloin löysin kuvankäsittelyohjelman, Nordlund naurahtaa.

— Tajusin, että voin ottaa jotain oikeasta maailmasta ja muuttaa sen joksikin epätodelliseksi.

Taidekoulussa alkoi hahmottua oma tyyli. Tavoitteellisesti Nordlund laskee tehneensä taidetta viimeiset viisi vuotta.

Valokuvaaminen on tähän asti ollut lähinnä leivän hankkimista. Nordlund on toiminut muun muassa Etelä-Saimaassa lehtikuvaajana.

Nyt taidevalokuvauskin alkaa saada sijaa.

— Se on abstraktia ja perustuu väreihin, mutta en tiedä itsekään vielä sen enempää.

Tietämättömyys on Nordlundille luova tila, jossa tulee edistäneeksi asioita. Hölmöilyt ja virheet johtavat joskus löytöihin.

— Taidetta ei voi tehdä tyhjiössä, hän sanoo.

Virikkeitä on tulossa taas automatkalta, jonne perhe pian suuntaa. Sinne lähtee mukaan kynä ja paperia, ehkä myös ukulele.

 

Nyttely Mycelium, Taidekeskus Krimi 31.7. asti, Koulukatu 1 A, Imatra.

Inka Nordlund

Syntynyt 1984 Joutsenossa, missä asuu edelleen.

Kuvataiteilija, valokuvaaja.

Perhe: avomies Lauri Kuosa, lapset Sade, 9, ja Sysi, 7, Määttänen.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen