Uudet koukut musiikkijuhlilla

Lemi. Laulun rinnalle nousee rytmimusiikki ja tanssi. Liikunta ja lyhyet konsertit leikkaavat pönötystä.

Petteri Värtö

Ovatko esiintyvät taiteilijat kortilla? Lemin musiikkijuhlien ohjelmistossa on kirkkokonsertti, jossa laulaa myös juhlien uusi toiminnanjohtaja. Sellaista ei ole aiemmin kuultu.

— On kiinnostavaa laulaa Lemin kirkossa ja yhdistää laulaminen sekä toiminnanjohtajuus, sanoo Eija Räisänen, joka aloitti musiikkijuhlien toiminnanjohtajana helmikuussa.

Räisänen on musiikin maisteri Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolta ja opiskellut myös laulunopettajaksi Kuopion konservatoriossa. Hän esiintyy laulajana säännöllisesti.

Musiikkijuhlat pitää itsensä muutenkin tuoreena. Tämän kesän tapahtuman on järjestyksessä 33:s, mutta juhlilla on muitakin ensikertoja kuin toiminnanjohtajan esiintyminen.

Ravintola Jehu on uusi keikkapaikka, ja kansanmusiikki, kantri sekä punkvaikutteinen irlantilaismusiikki ovat päässeet osaksi juhlien tarjontaa.

— Meillä on sekä elävää musiikkia että pitkä aukioloaika, joten konsertti osuu konseptiin. Yhteistyö hyödyttää kaikkia, Jehun ravintoloitsija Jarmo Suninen perustelee kiinnostusta juhliin.

— Uusia paikkoja mietitään jatkuvasti, mutta perinne on hyvä kivijalka. Tuttu aikataulu ja tutut esityspaikat helpottavat tapahtuman kävijöitä, taiteellinen johtaja Niina Keitel kertoo.

Lemin musiikkijuhlat on keskittynyt laulumusiikkiin viimeiset vuodet. Keitelin mukaan taustalla on sekä kunnan laululavaperinne että seurakunnan neliääninen virrenveisuu.

— Tavoite on tarjota laadukasta klassista musiikkia kevyesti ja raikkaasti, mutta myös rytmimusiikkia, mezzosopraano Keitel kertoo ja muistuttaa, että hänellä on menneisyys rockbändissä.

Cocktailesimerkiksi käy vaikka tämä: soul- ja funkmuusikko Mikko Pettinen vetää yhteislaulutilaisuuden, ja Lappeenrannan laulukilpailujen viimeisimmät voittajat heittävät kaksi keikkaa.

— Mikon olen tuntenut pienestä. Kristian Lindroosin ja Suvi Väyrysen halusin juhlille jo alkukilpailujen jälkeen. Kristianin isoisä oli opettajani ja isänsä kanssa laulan Oopperajuhlilla.

Laulun ohella liikunnalla on iso rooli Lemin musiikkijuhlilla tänä kesänä. Jalkosalmen lavalla on paitsi kansanmusiikkia myös kansantanssia, jonka ympärille on tehty lastentapahtuma.

— Laulun lailla tanssi yhdistää ihmisiä, tutustuttaa toisiin helposti ja vie tapahtumaa pois pönötyksestä. Se laventaa lastentapahtumaa koko perheen yhdessäoloksi, Keitel perustelee.

Juhlien liikunnallinen teema käynnistyy jo torikarkeloissa lauantaiaamuna. Keitel kertoo, että tapahtuman pianistilla Jukka Nykäsellä on nuottivihossaan uunituoreita urheiluaiheisia biisejä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö