Ylämaa nojaa kivijalkaan

Kivet. Jalokivikylä kärkkyy osaansa mineraalimatkailun kasvusta. Museossa käy asiantuntijaryhmiä kaikkialta maailmasta.

Sari Pullinen

Mineraalimatkailun kannalta Ylämaan jalokivikylä sijaitsee melko sopivalla reitillä. Vaalimaan rajanylityspaikka on muutaman kymmenen kilometrin päässä.

Jo nyt kivimatkailuun erikoistuneet matkanjärjestäjät tuovat venäläisryhmiä Kotkaan, Ylämaalle ja muualle Lappeenrantaan. Jalokivimuseossa käy paitsi turisteja myös asiantuntijaryhmiä, viimeksi afganistanilaisia geologeja tällä viikolla.

Termi mineraalimatkailu tarkoittaa kivistä ja mineraaleista kiinnostuneiden ihmisten reissaamista. He nauttivat luonnosta laaja-alaisesti ja haluavat nähdä mineraalien lisäksi jalo- ja korukiviä ja geologisia muodostumia.

— Mineraalimatkailu on nousussa, Ylämaan jalokivimuseoyhdistyksen puheenjohtaja ja jalokivimessujen johtaja Esko Hämäläinen sanoo.

Hän näkee siinä kasvun paikan jalokivikylälle, samoin siinä, mitä tax free -tilastot kertovat. Niiden mukaan venäläisten ostoksissa toiseksi tai kolmanneksi tärkeimpiä ovat korut, kun mukaan lasketaan kaikki tuoteryhmät.

 

Ylämaan jalokivimuseoyhdistys pitää yllä jalokivimuseota ja järjestää jalokivikierroksia spektroliittilouhoksella.

Vuoden kaikkina päivinä auki olevassa museossa käy vuosittain 20 000 maksavaa kävijää. Tällä lukemallaan se on Hämäläisen mukaan suosituimpia erikoismuseoita koko maakunnassa.

— Tavoitteemme on jatkossa lisätä näyttelyyn kiviesineitä kuten koruja niin, että yleisö näkee, miltä kivilajit näyttävät hiottuina ja kiillotettuina ja mitä niistä voi tehdä.

Vitriineistä puolet on vielä käyttämättä, joten uutuudet mahtuvat nykyisiin tiloihin.

 

Louhosretkillä kävijät voivat poimia spektroliittejä omin käsin ja sen jälkeen tutustua kiven työstämiseen jalokivikylässä.

Louhoksella käytetään 5—15 ryhmää vuosittain, ja lisäksi sitä esitellään koululaisryhmille. Ryhmille räätälöidään omanlaisiaan retkiä.

— Esimerkiksi sotaveteraaneille otetaan retkeen vähän Salpalinjaa lisukkeeksi, Hämäläinen kertoo.

 

Tänään perjantaina avaa ovensa yhdistyksen kolmas ponnistus, jalokivimessut.

— Messut ovat koko perheen tapahtuma, Esko Hämäläinen kertoo.

Alkuaikoina, kun Ylämaan jalokivimessut olivat ainoat Suomessa, niiden kävijämäärä oli noin 10 000. Sittemmin alan messuja on tullut useita lisää ympäri maan, ja messujen kävijämäärä Ylämaalla on vakiintunut 3 000—5 000:een.

— Kaikkien Suomessa järjestettävien kivialan messujen kävijämäärät ovat lisääntyneet.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen