Kauppatorin parkkihallia tuskin tulee

LAPPEENRANTA. Yli kymmenen miljoonaa maksavan pysäköintilaitoksen rahoituksen pitää olla koossa ennen rakentamispäätöstä.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kauppatorin alle ei tule pysäköintilaitosta ainakaan lähivuosina. Pysäköintilaitoksen rakentaminen maksaisi yli kymmenen miljoonaa euroa, eikä Lappeenrannan kaupungilla ole rahkeita saati haluja rahoittaa sitä.

Kaupunki ei myöskään lämpene sille, että Williparkki ottaisi parkkitaloa varten lainan, jonka kaupunki takaisi. Williparkki on kaupungin omistama pysäköintilaitosyhtiö, jonka velkataakka on kasvanut viime vuosina pysäköintilaitosten rakentamisen vuoksi.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ehdottaakin kaupunginhallitukselle, että pysäköintilaitos voidaan rakentaa vain, jos merkittävä osa sen pysäköintipaikoista on etukäteen myyty rakentamiskustannusten kattamiseksi.

Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina. Hyvin todennäköisesti se hyväksyy kaupunginjohtajan ehdotuksen.

Jarva sanoo, että käytännössä linjaus tarkoittaa monen vuoden aikalisää kauppatorin pysäköintilaitokselle.

-Linjaus on kytköksissä kauppatorille kaavoitettavan rakennusoikeuden kanssa. Kun torille tulee rakennusoikeutta, tulee myös tarve pysäköintilaitokselle.

Rakennusoikeus liittyy kauppatorin alueen kehittämissuunnitelmaan. Tekninen lautakunta ehdottaa, että kauppatorin korttelisuunnitelma rakennusoikeuksineen tehdään arkkitehtuurikilpailuna.

Ehdotuksen mukaan korttelin alle rakennetaan pysäköintilaitos ja osa torialuetta katetaan ja osa rakennetaan. Kauppatori, kauppahalli ja torikahvilat sijoittuisivat katettuun tilaan ja kiinteistöjen alakertaan.

Parkkilaitoksen rakentamisrahat tulisivat korttelista myytävistä tonteista sekä kortteliin rakennettavilta kiinteistöiltä, jotka ostaisivat sieltä pysäköintitilaa.

Haasteena on, että parkkilaitoksen pitää olla valmis siinä vaiheessa, kun korttelin ensimmäinen talo on valmis. Rahoituksen pitää siis olla jotakuinkin tiedossa jo ennen rakentamisen aloittamista.

Toinen mutka matkassa on, että kiinteistöt voivat rakentaa omat parkkipaikkansa myös omiin kellarikerroksiinsa. Silloin ne eivät tarvitse pysäköintilaitoksen parkkiruutuja.

Jarva ei ota linjauksessaan kantaa torin kattamiseen.

-Mutta jos parkkihalli tehdään, se tarkoittaa, että nykyinen kauppahalli puretaan.

Jarvan esitykseen sisältyy myös kaupungintalon edustatorin kehittäminen. Jarva esittää, että sen saneerauskustannukset käsitellään kaupungin tulevien vuosien investointiohjelmassa. Rahat tarkoitukseen tulisivat siis kaupungin investointibudjetista.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen