Liiga-SaiPan talous pysyy positiivisena

Jääkiekko. Kiekkoyhtiö kasvatti liikevaihtoaan ja paransi tulostaan. Eniten kasvua toivat lipunmyynti sekä ravintolatoiminta. Yhteistyösopimuksissa jäätiin hieman edelliskaudesta.

Vesa Salminen

Liiga-SaiPa tekee viidettä kautta perättäin positiivisen tuloksen. Jääkiekkoliigassa pelaavan kiekkoyhtiön liiketulos ennen veroja oli viime kaudelta 420 000 euroa plussalla.

Yhtiön liikevaihto kasvoi kolme prosenttia 5,8 miljoonaan euroon.

– Suurimpana plusmerkkinä olivat playoff-tuotot, koska me emme budjetoi niitä, keväällä työt yhtiössä aloittanut toimitusjohtaja Marko Ek sanoo.

SaiPan viime kausi päättyi puolivälieriin, ja sijoitus Liigassa oli viides.

– Toiminta ei ole sitä, että poukkoillaan, vaan pienin askelin mennään eteenpäin, Ek linjaa.

Urheilussa sarjan kärkisijat ovat tavoitteena, mutta Liigan keskisuuren seuran askelluksessa tärkeätä on realismi, kun taloudellinen tilanne ympärillä on haastava.

Liigan johtoryhmän kokouksessa viikolla muiden seurojen viesti oli Ekin mukaan, että valo kajastaa jo, mutta Venäjän sylissä Kaakkois-Suomessa näkymät eivät ole yhtä hyvät.

– Olemme jäljessä edellisen vuoden myynnistä, hän kuvaa tilannetta yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tarkkaa summaa Ek ei kerro, mutta mittakaava on ”reiluja euroja”.

– Tällä kaudella pitää tehdä kovasti töitä, että pääsemme samaan tulokseen kuin viime kaudella.

Kausikorttimyynnissä SaiPa on 70 kappaletta edellisvuoden vastaavaa aikaa edellä.

Tulevaan kauteen SaiPa lähtee samalla pelaajabudjetilla kuin viime kaudella. Kevät kasvatti palkkakuluja sen verran, että loppusumma päätyi 1,8 miljoonaan euroon.

Urheilujohtaja Antti Tuomenoksalla on raamit, joiden sisällä hän operoi, eikä sitä summaa ole leikattu. Muuten kulukuri on Ekin mukaan tiukka.

– Jos me tarvitsemme pelaajia, silloin hankimme heitä, Ek linjaa.

Yleisöä Kisapuistossa kävi keskimäärin 3 800. Tulevalla kaudella lukuun tavoitellaan sadan katsojan nousua.

Liiga-SaiPan puheenjohtaja ja yhtiöstä 25 prosenttia omistava Timo Tersa sanoo urheilullisen menestyksen antavan hyvät edellytykset onnistumiseen taloudellisella puolella, eikä se perustotuus muutu tulevalla kaudella.

– Kuuden parhaan joukkoon tähdätään runkosarjassa.

K-Raudan kauppias Tersa tuntee hyvin itärajan taloudelliset haasteet.

– Yritykset taistelevat ihan oikeasti, että pystyvät tekemään kannattavaa liiketoimintaa. Onhan se silloin selvää, että sponsorointirahat ovat tiukassa.

Tersan mukaan halli täyteen ja halli kuntoon ovat hyvä tavoite. Hän arvioi, että Kisapuisto on elinkaarensa päässä 8-10 vuoden kuluttua. Hallin omistaja Lappeenrannan kaupunki uusii täksi kaudeksi kylmätekniikkaa ja peruskorjaa hallia 1,5 miljoonalla 2018.

SaiPa rakennuttaa itse tuloaulaan uuden ravintolan Bar Originalin.

Uusi mediakuutio sen sijaan odottaa yhä hallin kattorakennelmien lujuuslaskelmia.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen