Pöllö laskeutui autokatokseen

Graffiti. Lappeenrantalainen Ville Pääkkönen on itseoppinut graffitimaalari, jonka uusin työ löytyy Monarin kupeesta.

Kati Pullinen

Pari pöllöä, muutama mandala ja jokunen perinteinen graffiti ovat muuttaneet betonisen autokatoksen taideteokseksi Lappeenrannassa.

Kaupungin keskustassa, Monarin ja ravintola Olén välissä sijaitsevan autokatoksen seinät on värittänyt taiteilijanimellä Weak tunnettu graffitimaalari Ville Pääkkönen. Pääkkönen maalasi 60 metriä betoniseinää katoksen omistavan kiinteistöosakeyhtiö Pormestarin torin tilauksesta heinäkuussa.

Pääkkönen sai vapaat kädet teoksen toteuttamiseen liiketiloja vuokraavan Pormestarin torin hallitukselta.

-Halusin tehdä perinteistä graffitia, koska Lappeenrannassa ei sellaista juuri ole. Eläinaiheen keksin siitä, että työssä pitää olla kaikille jotakin, Pääkkönen sanoo.

Ensin tuli pöllö, ja sen sulista lähti kehittymään mandala-kuvio.

-Maalauksessa on erilaisia elementtejä, mutta sen täytyy olla yhtenäinen. Teoksella haetaan viihtyisyttä parkkipaikalle, joten sen pitää olla ystävällinen kaikille katsojille.

Pääkkönen on itseoppinut graffititaiteilija. Lappeenrantalaismies on maalannut graffiteja puolet elämästään, 14 vuotta.

Kouluaikoinaan hän ei ollut mielestään kummoinen piirtäjä, mutta löysi oman ilmaisukeinonsa hip hopin ja graffitin taitavan vanhemman kaverin esimerkistä.

-Aloittaessani graffitien tekemisen opit oli hankittava itse ja kaikki piti tehdä salassa. Olen minäkin oppirahani maksanut. Nykyisin tilanne on toinen, kun nuoria opetetaan maalaamaan ja suhtautuminen graffitiin on suopeampaa, Pääkkönen sanoo.

Ville Pääkkönen opettaa nuoria syksyllä jatkuvassa graffitityöpajassa Lappeenrannan Ohjaamossa.

Hän on vetänyt työpajoja myös Imatralla.

-Nuoret ovat lahjakkaita ja kehittyvät nopeasti. Minulla vei kymmenen vuotta oppia eri tekniikat ja monipuolistaa omaa osaamista.

Ennen kokopäiväiseksi taiteilijaksi ryhtymistä Pääkkönen työskenteli kokkina ja opiskeli korukivi- ja jalometalliartesaaniksi.

Kolme vuotta sitten hän jo lopetteli maalarinhommia, mutta opetustyö ja sen poikimat tilaustyöt antoivat uutta pontta spraypurkkiin.

Tällä hetkellä Pääkköstä pyydetään kuvittamaan seiniä enemmän kuin mitä hän ehtii maalata.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen