Amk:n siirto yliopistolle odottaa kuntien päätöksiä

Korkeakoulut. Lappeenranta hyväksyi suunnitelmat. Kuntien vaikutusvalta häviää. Eläkevastuiden siirto voi tuoda 1,7 miljoonan euron laskun.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina suunnitelmat Saimaan ammattikorkeakoulun siirtämisestä Lappeenrannan teknillisen yliopiston omistukseen.

Asia etenee vielä kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Lisäksi Imatran ja muiden Etelä-Karjalan kuntien pitää hyväksyä asia omissa elimissään.

Järjestelyssä on kyse siitä, että yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta halutaan muodostaa yksi, yhtenä kokonaisuutena johdettu kokonaisuus. Tämä edellyttää myös amk:n omistuksen siirtoa kunnilta yliopistolle.

Tasearvoltaan lähes 22 miljoonan euron omistus siirtyy käytännössä ilmaiseksi. Kuntien osakeomistus muuttuu ammattikorkeakoululle annetuksi pääomalainaksi.

Yhtenä ehtona järjestelyn toteutumiselle on vielä ammattikorkeakoulun henkilökunnan eläkevastuiden järjestyminen.

Kun ammattikorkeakoulu siirtyy pois kuntaomistuksesta, sen työntekijät menettävät Kevan kautta hankitut lisäeläkkeensä. Näiden korvaaminen toisen yhtiön eläkevakuutuksen kautta maksaisi yliopistolle noin 1,7 miljoonaa euroa.

Yliopisto neuvottelee valtionhallinnon kanssa järjestelyistä, joilla eläkevastuiden siirto voitaisiin tehdä ilman työnantajalle koituvia lisäkuluja.

Omistusjärjestelyn myötä omistajakuntien vaikutusmahdollisuus ammattikorkeakoulun asioihin muuttuu nimelliseksi.

Koko operaation keskeinen tavoite on, että yliopisto pääsee yksin ohjaamaan maakunnassa tapahtuvaa korkeakoulupolitiikkaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tällä hetkellä ammattikorkeakoulun hallitus koostuu pääosin kuntien edustajista. Tulevaisuudessa Etelä-Karjalan kunnilla on hallituksessa yksi kiertävä paikka.

Mitään takaportteja järjestelyn purkamiseen sopimuksessa ei jätetä. Ainoastaan siinä tapauksessa, että yliopiston asema itsenäisenä toimijana päättyy, kunnilla on oikeus palauttaa omistuksensa ammattikorkeakouluun.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtajan Olli Naukkarisen mukaan pääomalainajärjestely myös takaa sen, ettei ammattikorkeakoulua voi sulauttaa tai jakaa tai sen osakekantaa myydä ilman kuntien suostumusta.

Tavoite on, että yliopisto pääsee yksin ohjaamaan maakunnassa tapahtuvaa korkeakoulupolitiikkaa.

Saimaan ammattikorkeakoulu Oy:n omistajat Lappeenranta 48,4 % Imatra 39,0 % Lemi 0,9 % Luumäki 1,2 % Parikkala 2,5 % Rautjärvi 2,0 % Ruokolahti 3,0 % Savitaipale 1,0 % Taipalsaari 1,6 % Lappeenrannan teknillinen yliopisto 0,5 %

Kirjoittaja:
Timo Laitakari