Seuraavan paloaseman rakentaja haussa

Lappeenranta. Pelastustoimen järjestäminen on poistumassa kunnilta. Siksi Lauritsalan paloaseman rakentaminen ei houkuta kaupunkia. Paras paikka olisi Hyötiöntie.

Etti Kantola

Lappeenrannan Lauritsalaan suunnitteilla oleva uusi paloasema uhkaa jäädä pattitilanteeseen pelastustoimen uudistuksen vuoksi. Pelastustoimen järjestämisvastuu on siirtymässä pois kunnilta, mutta kunnan odotetaan rakentavan uuden paloaseman.

— Tilanne vaikuttaa investointihalukkuuteen taatusti. Jos me emme vuoden 2019 alusta enää hoida pelastustoimea, miksi omistaisimme paloasemia, kysyy Lappeenrannan kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen.

Pelastustoimen uudistus lähtee ajatuksesta, että uusi järjestäjätaho vuokraa paloasemat kunnilta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen sanoo, että Lappeenrantaan tarvitaan uusi paloasema joka tapauksessa. Suunnitelmissa on luopua 4—5 miljoonan euron remontin vaativasta, sisäilmaongelmaisesta Armilan paloasemasta keskustassa. Silloin kaupungin itäosaan muodostuisi riskialue, jonka saavutettavuus ei täytä nykyvaatimuksia ilman uutta paloasemaa.

Uusi paloasema maksaa 7—8 miljoonaa euroa. Hokkanen kertoo, että sinne on tarkoitus yhdistää VPK:n toiminta. Myös yhteistyö teollisuuden kanssa kuuluu selvitettäviin mahdollisuuksiin.

— Katsotaan, löytyykö kumppanuutta, ja olisiko mahdollista jopa rakentaa tai rakennuttaa paloasema yhdessä.

Hokkasen mukaan ihanteellisin uuden paloaseman paikka on entisen Teollisuustien eli nykyisen Hyötiöntien liepeillä. Alueella on esimerkiksi Lapveden teollisuusalue.

 

Lappeenrannan kaupungin on vaikea neuvotella uudesta paloasemasta ja sen vuokraamisesta kenenkään kanssa, sillä pelastustoimesta tulevaisuudessa vastaavaa maakuntahallintoa ei vielä ole. On myös mahdollista, että toimiverkkopäätökset tehdään esimerkiksi Uudellamaalla.

— Ei kaupunki voi tehdä monen miljoonan euron investointia, jos ei ole varmuutta, että joku maksaa vuokrat, Naukkarinen sanoo.

Hän odottaa tilanteen selventävää lainsäädäntöä mahdollisimman nopeasti.

 

Vaikka kaupunki saisi lupauksen vuokrarahoista, Naukkarinen ei haluaisi kaupungista aseman rakennuttajaa ja vuokraajaa. Asetelma on sama kuin sosiaali- ja terveydenhuoltokiinteistöissä, joita kunnat myös vuokraavat sote-uudistuksen jälkeen tuleville palvelujen järjestäjille.

— Onko kunnan tehtävä vuokrata rakennuksia?

Jos Lappeenrannan kaupungin ulkopuolisille nyt vuokraamiin rakennuksiin lisätään tulevat maakuntahallinnolle vuokrattavat tilat, siitä tulee Naukkarisen mukaan kaupungin toiseksi suurin toimiala kasvatus- ja opetustoimen jälkeen.

Paloaseman tapauksessa riski on pienempi kuin sosiaali- ja terveydenhuoltorakennuksissa, sillä paloasemalle on käyttöä melkoisella varmuudella. Silti paloaseman voisi Naukkarisesta rakentaa joku muu.

— Tässä maassa on varmasti kiinteistörakentajia.

 

Lappeenranta on varannut paloaseman suunnitteluun rahaa ensi ja seuraavalle vuodelle. Rakentaminen voisi ajoittua vuosikymmenen vaihteeseen.

— Armilan paloasema on nyt siedettävässä kunnossa. Pyrimme pitämään sen siinä kunnossa, että siellä voisi työskennellä, Hokkanen sanoo.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola