Ammattikorkean omistus tarkentui

Sopimus. Saimaan ammattikorkeakoulun omistus palaa kunnille, jos osakkeita kaupataan ilman kuntien lupaa.

Timo Laitakari

Saimaan ammattikorkeakoulun omistus palaa nykyisille omistajakunnille, jos yliopisto yrittää myydä osakkeet ilman kuntien suostumusta.

Tällainen pykälä on lisätty Etelä-Karjalan kuntien ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston neuvottelemaan sopimukseen. Ehto koskee myös muita järjestelyitä, joissa ammattikorkeakoulun juridinen olomuoto muuttuu.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo, että asiallisesti sama ehto sisältyi sopimukseen jo entuudestaan lainsäädännön kautta.

Hänen mukaansa lisäyksessä on kyse siitä, että sopimusteksti aukeaisi sellaisellekin, joka ei tunne lainsäädäntöä seikkaperäisesti.

Suurimmassa omistajakunnassa eli Lappeenrannassa muutos johtaa siihen, että kaupunginhallituksen pitää käsitellä jo hyväksytyn sopimuksen täydennystä vielä uudestaan maanantaina. Asialla on kiire, sillä kaupunginvaltuuston pitäisi päättää asiasta lopullisesti samana päivänä.

Vastaava muutos tulee kaikkien  kuntien sopimukseen. Esimerkiksi Imatralla kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Saimaan ammattikorkeakoulun omistavat tällä hetkellä yhdeksän kuntaa. Nyt käynnissä olevassa järjestelyssä osakeomistus on tarkoitus siirtää yliopistolle ilman varsinaista vastiketta. Teknisesti asia hoidetaan niin, että kunnat saavat omistuksensa vastineeksi ammattikorkeakoululta pääomalainaa.

 

Kirjoittaja:
Timo Laitakari