Avustus loppunee ensi vuonna

Säästöt. Itä-Suomen koulun säätiön avustusten lakkauttamisesta on käyty neuvotteluja. Koulu voisi saada rahaa säätiön palveluja myymällä.

Jenni Hirvinen

Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun säätiön perustajakunnat ovat aloittaneet neuvottelut säätiölle maksettavan avustuksen lakkauttamisesta.

Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin mukaan tiistain kokouksessa Lappeenrannassa neuvoteltiin, mistä saataisiin korvaava rahoitus Itä-Suomen koulun toiminnalle. Päätöksiä ei toistaiseksi tehty.

Willbergin mukaan yhtenä vaihtoehtona koulun toiminnan rahoittamiseksi nousi se, että kunnat ostaisivat palveluja säätiöltä. Avustus on tarkoitus poistaa kokonaan vuonna 2017.

— Mietimme ratkaisuja, jotka hyödyttäisivät molempia osapuolia ja sitä, miten yhteistyötä voisi lisätä, Willberg sanoo.

Koolle oli kutsuttu säätiön perustajakuntien eli Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun sekä säätiön edustajat. Neuvottelut jatkuvat marraskuussa Lappeenrannassa.

 

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti 8,8 miljoonan euron säästöistä vuosille 2017—2018 kesäkuussa. Tuolloin valtuusto velvoitti kaupungin aloittamaan toimenpiteet sen eteen, että Itä-Suomen koulun avustuksista voidaan luopua.

— Avustuksien maksamisesta päätettiin yhteisellä sopimuksella, joten yhdessä on päätettävä myös niiden poistamisesta, Willberg sanoo.

Itä-Suomen koulu on näkynyt Lappeenrannan kaupungin säästölistalla useasti. Vuonna 2014 Lappeenrannan kaupungin aloitteesta säätiön ja perustajakaupunkien kesken sovittiin, että avustuksen määrää pienennetään.

Perustajakunnat ovat maksaneet säätiölle avustusta vuodesta 2004. Kunkin kunnan maksama avustus on vuodessa noin 25 000 euroa eli yhteensä noin 75 000 euroa.

Säätiö perustettiin vuonna 1997 edistämään venäjän kielen ja kulttuurin opetusta ja tuntemusta.

 

Säätiön hallituksen puheenjohtaja, imatralainen Toni Koppanen on toiveikas Itä-Suomen koulun tulevaisuuden suhteen.

— Takana on pari alijäämäistä vuotta, ja ajat ovat haasteelliset, mutta ei budjetti ihan kiville mene.

Koppanen uskoo, että löytyy uusia tapoja, joilla turvata koulun talous. Hänen mukaansa säätiöltä ostettavat palvelut voisivat olla esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttavaa opetusta.

— Koulun toiminnan yllä leijuva epävarmuus pitäisi saada pois. Se ajatus, että uskaltaako lasta laittaa Itä-Suomen kouluun.

 

 

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen