Kaupunki saa Ikealta omansa pois

Lappeenranta. Ikea ostaa Mustolan tontin 10,1 miljoonalla eurolla. Ikean kauppakeskus ei toteudu, mutta sisustustavaratalo on yhä suunnitelmissa. Rakentamisen aikataulu on täysin avoin.

Timo Laitakari

Ikean tontin rakentuminen Lappeenrannan Mustolassa on taas vähän lähempänä. Ikea on tehnyt ostotarjouksen alueesta, mutta se on avoinna, mitä tontille tulee.

Alkuperäinen suunnitelma ison sisustustavaratalon ja siihen yhdistyvän kauppakeskuksen kokonaisuudesta on hylätty. Ikean kauppakeskusyhtiö Ikea Centres on luopunut Mustolan-hankkeesta, kertoo Ikean Suomen kiinteistöjohtaja  Ann-Christin Pilviö.

Taustalla on Venäjän-ostosmatkailun hiipuminen ja maan yleisesti huono taloustilanne.

Ikea lähtee kehittämään alueelle uutta suunnitelmaa yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Ikean sisustustavaratalo on kaavailussa yksi keskeinen elementti. Kuinka isona Ikea toteutuu, riippuu Pilviön mukaan kokonaisuudesta.

Pilviö kertoo, että suunnittelu lähtee puhtaalta pöydältä. Kaupan lisäksi alueelle voisi tulla esimerkiksi matkailua tai muita vapaa-ajan palveluita.

Vaikka Ikea Centres on nyt jätetty pois suunnitelmista, se ei tarkoita, etteikö tontille voisi tulla jonkun muun toimijan kauppakeskus.

– Emme sulje mitään vaihtoehtoja pois. Hyvin avoimin mielin pohdimme ratkaisuja.

Alkuperäisessä sopimuksessa tontin kauppa kytkettiin rakentamiseen. Nyt Ikea ei sitoudu mihinkään aikatauluun.

– Haluamme keskittyä suunnitteluun rauhassa, joten aivan lähivuosina rakentamispäätös ei tule ajankohtaiseksi, Pilviö sanoo.

Tontin kauppahinta on noin 10,1 miljoonaa euroa eli indeksillä korjattuna sama, mikä sovittiin vuoden 2012 esisopimuksessa. Ikealla säilyy viiden vuoden osto-optio kahteen tontin kupeessa sijaitsevaan parin hehtaariin alaan.

Ikea maksaa kauppasumman kerralla. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo sen kattavan kaupungilta tonttiin kuluneet kustannukset.

Kaupunki on tehnyt Mustolassa isoja maanrakennustöitä. Lisäksi se on siirtänyt tontin ylittävän voimalinjan paikkaa ja lunastanut miljoonilla ulos tontin edelliset vuokralaiset.

Myös Ikea on käyttänyt hankkeen valmisteluun miljoonia. Kiinteistöjohtaja Pilviö ei kerro summia.

Ikea ja kaupungin virkamiesjohto ovat neuvotelleet uusimmat sopimukset reilun viikon aikana.

Maanantaina asia menee kaupunginhallitukseen, ja lopullisesti kaupan hyväksyy tai hylkää valtuusto todennäköisesti syyskuun lopulla.

Kun koko tontti siirtyy Ikealle, yhtiöllä on melko vapaat kädet rakentaa sille mitä haluaa. Yhtiö kuitenkin korostaa haluaan yhteistyöhön kaupungin kanssa.

Alueen kehittämiseksi on tarkoitus perustaa yhteinen suunnitteluryhmä.

Jarva muistuttaa, että myös aivan Ikean tontin naapurissa on kaupallisesti kiinnostavia alueita. Nuijamaantien vastakkaisen puolen kaavoitus kaupalliseen käyttöön on vireillä. Lisäksi Saimaan kanavan toiselle puolelle on visioitu matkailupuistoa.

Kaupan suuryksikkö

Ikean tontti sijaitsee Lappeenrannan Mustolassa noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta.

Tontin laajuus on noin 21 hehtaaria.

Kaavan mukaan sille voi rakentaa 70 000 kerrosneliön vähittäiskaupan suuryksikön.

Alue on Kuutostien ja Nuijamaan raja-asemalle vievän valtatie 13:n kulmassa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari