Keskussairaalan palvelut vahvistuvat

Sairaanhoito. Hälytyskeskukset ohjaavat ambulansseja entistä laajemmalta alueelta laajan päivystysvastuun sairaaloihin. Kotkalaiset tekonivelpotilaat valitsevat jatkossa Helsingin ja Lappeenrannan välillä.

Anne Kotiharju

Laajan päivystysvastuun sairaalan statuksen saaminen Etelä-Karjalaan parantaa keskussairaalan palveluja. Jos ja kun status pikapuoliin vahvistuu, kasvaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) vastuu vähitellen ensi vuodesta lukien.

Joitakin toimenpiteitä ja hoitoja keskitetään joko viiteen yliopistosairaalaan tai sen lisäksi seitsemään laajan päivystysvastuun sairaalaan. Esimerkiksi suppean päivystysvastuun sairaalaksi jäävässä Kymenlaakson keskussairaalassa ei enää tehtäisi keskitettäviä toimenpiteitä.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen ei usko, että laajan päivystysvastuun verkostopäätös enää muuttuu.

-Mutta siitä, mitä muut sairaalat saavat tehdä ja miten 12 sairaalan järjestelmään siirrytään, käydään vielä kovaa keskustelua. Eiväthän menettävät sairaalat missään nimessä halua, että nuo muutokset toteutuvat.

Itkonen korostaa laajan päivystyksen statuksen merkitystä.

-Jos sitä ei saataisi, sairaala surkastuisi ja kutistuisi aika pieneksi.

Tämä uhkaa nyt suppean päivystysvastuun varaan jääviä sairaaloita.

Ylen maanantaisen uutisen mukaan muun muassa rintasyöpä- ja tekonivelleikkauksia ehdotetaan keskitettäväksi 12:een laajan päivystyksen sairaalan.

Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan tähänastisen tiedon perusteella vain hyvin marginaalisia toimenpiteitä siirtyisi yliopistosairaaloiden tasolle eli Etelä-Karjalasta Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan.

Eksoten nykyiset palvelut vahvistuisivat. Miten paljon, siihen vaikuttavat jo nyt voimassa oleva valinnanvapaus ja se, mihin hälytyskeskukset ohjaavat ambulansseja.

Jos esimerkiksi joitakin tekonivelleikkauksia keskitetään laajan päivystysvastuun sairaaloihin, joutuvat suppean päivystysvastuun sairaaloiden alueen kuten Kotkan ja Mikkelin seudun asukkaat menemään leikkaukseen muualle. Karhula uumoilee, että Kotkan asukkaat käyttävät jatkossa hanakasti oikeuttaan valita, mihin menevät leikkaukseen.

-Enää kotkalaisille ei annettaisi lähetettä Kymenlaakson keskussairaalaan. Asiakas voisi valita Helsingin yliopistollisen ja Lappeenrannan välillä ja Mikkelissä taas Lappeenrannan ja Kuopion yliopistosairaalan välillä.

Sairaaloiden laatuvertailu ontuu kuitenkin Suomessa vielä pahoin. Yleensä mitä enemmän toimenpiteitä joko lääkäri tai yksikkö tekee, sitä paremmaksi laatukin nousee.

Hälytyskeskuksille ei ole vielä annettu ohjeistusta siitä, mihin ambulanssi erilaisissa tapauksissa ohjataan. Todennäköisesti potilas viedään lähimpään laajan päivystyksen sairaalaan.

Pentti Itkosen mukaan Eksoten päivystys toimii nyt aika vähillä resursseilla, lähinnä keikkatyöläisten varassa.

-Päivystyksen resurssointiin pitää löytyä kestävämpi ratkaisu. Yliopistosairaaloilta voi odottaa tähän tukea niin, että koulutettavat erikoislääkärit kävisivät täällä töissä.

Tuula Karhulan mukaan erikoistuvia lääkäreitä on löytynyt hyvin kirurgiaan ja anestesiaan.

Ylen maanantaisen uutisen mukaan muun muassa rintasyöpä- ja tekonivelleikkauksia ehdotetaan keskitettäväksi 12:een laajan päivystyksen sairaalan.

Laajan päivystysvastuun sairaalat

Oulun, Kuopion, Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistolliset sairaalat.

Keskussairaalat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Jyväskylässä, Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju