Santeri Inkinen nousi Euroopan huipulle

Amerikkalainen jalkapallo. Vuosi Vaahteraliigassa avasi lappeenrantalaiselle portit Saksaan pääsarjaan. Debyytti toi huippukauden Euroopan parhaassa amerikkalaisen jalkapallon liigassa.

Vesa Salminen

Santeri Inkisen nousu amerikkalaisen jalkapallon huippupelaajaksi on ollut rakettimainen. Vuonna 2015 hän siirtyi Rajaritareista Vaahteraliigaan Seinäjoen Crocodilesiin. Nyt hän valmistautuu ammattilaisena Saksan liigan välieriin.

Saksan liigaa pidetään Euroopan kovimpana sarjana, ja lappeenrantalainen on sen puolustuksen runkopelaaja. Dresden Monarchsissa hän on paras syötönkatkoissa ja heittojen puolustuksessa.

Ero Vaahteraliigaan ei ole Inkisen mukaan suuri, mutta kaikki on piirun verran ammattimaisempaa. Miljonääriksi amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ei Saksassakaan tule.

– Täällä organisaatiossa on täysipäiväisiä toimijoita ja paljon enemmän rahaa.

Dresdenin paikallispelissä oli katsojia lähes 7 000, mutta yleensä luku pyörii 2 500-3 500 välillä.

Kuvioihin tottuminen vei aikansa, mutta notkahduksia ei ole tullut, vaan pari huippupeliä tasaisuuden ohella.

– Uusi joukkue ja organisaatio, ja valmentajalla vähän erilaiset näkemykset. Puolustuksessa pelisysteemi on täysin erilainen kuin se oli Seinäjoella.

Australialaisvalmentaja John Leijten haluaa, että kaikki tehdään hänen tyylillään pelisanastosta lähtien. Inkisen mukaan paljon huomiota kiinnitetään taktisiin ja pelillisiin yksityiskohtiin: kumpi jalka on edessä, kuinka monta askelta pitää ottaa tai kummalta puolelta pitää puolustaa eri tilanteissa.

– Valmentaja kertoo, mitä halutaan ja itse piirretään vihkoon, jos on tarvetta.

Samat kuviot voi vielä opetella Facebookin suljetussa ryhmässä ja myöhemmin harjoituksissa.

– Joka treenissä kävellään 15 minuuttia pelejä läpi.

Tärkeimmät omat kehityskohteet Inkinen kokee olevan päänsä sisällä.

– Suurimpana varmaankin pelin lukuun pohjautuvat jutut.

Taustatietoja joukkueesta Inkinen sai Rajaritareiden entiseltä maajoukkuepelaajalta Martti Välimaalta, joka pelasi saksalaisseurassa vuonna 2012.

Inkinen pelasi jääkiekkoa SaiPassa A-junioreihin saakka ja sen jälkeen vielä Ketterässä ennen kuin armeijavuonna käynti Rajaritareiden harjoituksissa koukutti miehen lajinvaihtoon.

Pohjakunnon ammattilaisuralleen Lappeenrannassa asuva Inkinen on hionut lapsuudenkaverinsa, fysioterapeutti Simo Kaljusen kanssa muun muassa crossfitissa. Kaljunen tekee edelleen Inkisen fysiikkaohjelmat, ensi talvena jälleen Lappeenrannassa.

– Kävin läpi SaiPan juniorimyllyn ja sieltä sain hyvät valmiudet. Sen lisäksi tämä on vaatinut paljon työtä, kun olen opetellut pelin alusta asti.

Jatkosta Dresdenissä Inkinen on keskustellut, mutta sopimusta ei ole. Hän hoitaa asiansa itse ilman agenttia.

Santeri Inkinen

25-vuotias, 179 senttiä, 90 kiloa.

Syntynyt Vantaalla, mutta asunut koko nuoruutensa Lappeenrannassa.

Pelasi jääkiekkoa SaiPassa A-nuoriin saakka sekä sen jälkeen kauden Ketterän A-nuorissa.

Harjoittelee talvikaudet kotikaupungissaan Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen