Tärkeintä että, koulutus säilyy

Korkeakoulut. Imatran päättäjät tukevat ammattikorkeakoulun siirtoa yliopiston tyttäreksi. Imatran yksiköiden tulevaisuudesta ei ole välipuheita.

Timo Laitakari

Imatran keskeiset päättäjät näyttävät vihreää valoa Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston liitolle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) sekä molemmat varapuheenjohtajat Heikki Tanninen (sd.) ja Kari Toivanen (kesk.) korostavat, että maakunnan korkeakoulujen yhteinen etu ajaa tässä asiassa yksittäisen kunnan toiveiden edelle.

– Kuntien näkökulma on tärkeä, mutta maakunnan elinvoimaisuuden kannalta on tärkeämpää, että koulutus ylipäänsä säilyy. Maakunnan elinvoima on tärkeä osa kuntien elinvoimaa, Helminen sanoo.

Hän muistuttaa sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun olevan valtakunnallisesti pieniä yksiköitä.

– On järkevää etsiä uudenlaisia toimintatapoja ja vahvistaa koulutuspolitiikkaa maakunnan tasolla.

Saimaan ammattikorkeakoulun toiminnasta pääosa tapahtuu Skinnarilan kampuksella Lappeenrannassa. Imatran Linnalaan sijoittuvat hotelli- ja ravintola-alan sekä kuvataiteen koulutukset.

Vuosien varrella valtiovalta on ohjannut ammattikorkeakouluja keskittymään yhä suurempiin yksiköihin. Tähän liittyen on myös käyty keskusteluja Imatran yksiköiden kohtalosta.

Jos suunniteltu yliopistokonserni toteutuu ja ammattikorkeakoulu siirtyy kunnilta yliopiston omistukseen vuonna 2018, Imatran kaupungin suorat vaikutusmahdollisuudet ammattikorkeakoulun toimintaan häviävät.

Heikki Tanninen korostaa, että omistusjärjestelyiden takana on valtakunnallinen kehitys.

Tanninen muistuttaa, että maakunnan korkeakouluista on käyty keskusteluja vuosien varrella eri opetusministereiden kanssa. Nykyisen hallituksen linjana on hänen mukaansa leikata koulutuksesta.

Lopputulema asioista oli, ettei mitään muuta vaihtoehtoa ole jäljellä.

– Tällä pyritään turvaamaan työpaikat ja opetus maakunnassa, Tanninen sanoo.

Hänen mukaansa neuvottelujen aikana on mietitty sitä, voidaanko kuntien omaisuus luovuttaa noin vain ilmaiseksi.

Nyt neuvoteltu sopimus sisältää omistuksen muuttamisen pääomalainaksi. Järjestely estää yliopistoa esimerkiksi myymästä ammattikorkeakoulun osakkeita tai sulauttamasta sitä johonkin toiseen yksikköön ilman kuntien suostumusta. Tanninen pitää näitä takuita riittävinä.

Kari Toivanen näkee, että korkeakoulukentässä on käynnissä alueiden taistelu.

– Jokainen maakunta yrittää nyt ajaa omaa parastaan. Tämä on meille yksi mahdollisuus, jolla voimme pönkittää oman yliopistomme asemaa.

Toivanen tietää ja myöntää, että Imatran kampusten asema voi tässä pelissä olla vaarassa. Hänen mukaansa mitään välipuheita Imatran säilyttämisestä ei ole neuvotteluissa tehty. Tärkeintä on yliopiston vahvistaminen.

Anna Helminen luottaa siihen, että Imatran yksiköiden tärkeys ymmärretään maakunnassa.

– Matkailulla esimerkiksi on iso merkitys koko maakunnan elinvoimaisuudelle. Olen toiveikas, että tämä tiedostetaan myös tulevaisuudessa.

Fakta: Yliopistokonserni

Lappeenrannan yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu aikovat yhdistyä yhtenä kokonaisuutena johdetuksi konserniksi.

Yliopisto vastaisi tieteellisestä tutkimuksesta ja yliopistotasoisesta koulutuksesta. Ammattikorkeakoulu tekisi soveltavaa tutkimusta ja tarjoaisi amk-tutkintoja.

Järjestely aiotaan toteuttaa siirtämällä 22 miljoonan euron arvoiset ammattikorkeakoulun osakkeet vastikkeetta kunnilta yliopistolle.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari