Voikylmiössä pannaan olutta

Lappeenranta. Tuoreet pienpanimoyrittäjät uskovat asiaansa ja tuotteisiinsa. Olut tulee myyntiin ensi kuussa.

Heikki Sopanen

Etelä-Karjalan entisen osuusmeijerin voikylmiö Lappeenrannan Harapaisissa on muuttunut olutpanimoksi. Panimoyhtiö Tujun omistajat Tuomas Mäkiniemi ja Jukka Mononen tekivät siellä ensimmäisen olutsatsinsa viikko sitten.

Mäkiniemi kertoo, että amerikkalaisella humalaleikkeellä tehdyn saison-oluen pitäisi löytyä kauppojen hyllyiltä lokakuun puolivälissä.

-Tavoitteemme on ensi vaiheessa 30 000-40 000 litran vuosituotanto.

Päivittäistavarakauppojen lisäksi Tujun oluita tarjotaan myyntiin ravintoloihin ja Alkon lähituotevalikoimaan.

Mäkiniemi ja Mononen ovat kolmekymppisiä. Pienpanimon perustamiseen heidät ajoi intohimoinen olutharrastus. Olutoppinsa he hakivat Keski-Euroopasta, ja Mäkiniemen mukaan etenkin Belgia on merkittävä olutmaa.

-Pienpanimobuumi kuitenkin on lähtöisin Yhdysvalloista. Siellä pienpanimoiden markkinaosuus on jo 15 prosenttia, kun meillä Suomessa se on kolmisen prosenttia.

Kaksikko uskoo vahvasti pienpanimoiden kasvuun myös Suomessa. Heidän oma tavoitteensa onkin kasvaa pikku hiljaa ja palkata jossain vaiheessa työntekijöitä.

Toistaiseksi Mäkiniemi ja Mononen tekevät kaiken itse pullotusta ja etikettien kiinnitystä myöten. He ovat kehittäneet myös olutlaadut, joita on useita. Tuote-etiketit ovat viimeistelyvaiheessa tamperelaisella, miehille entuudestaan tutulla suunnittelijalla.

Mäkiniemi ja Mononen kävivät oluenvalmistuskurssin Mustialassa. Aluksi he hankkivat käytännön kokemusta tekemällä olutta kotonaan pienillä laitteilla.

-Prosessi on aivan sama laitteiden koosta riippumatta, Mäkiniemi sanoo.

Pienpanimo Tujun laitteet ovat melko pienet, ja ne mahdollistavat erilaisten oluiden valmistuksen helposti.

Entinen meijeri on tavallaan luonnollinen ympäristö Tujulle, sillä samassa meijerikiinteistössä on pantu olutta aiemminkin. Mäkiniemi kertoo, että tuotantotiloja etsittiin muualtakin, koska miehet luulivat, että meijerikiinteistö on täynnä.

Meijeriltä kuitenkin löytyivät yli sadan neliön vuokratilat ja lisäksi käyttöoikeus seinän takana oleviin kylmätiloihin. Panimolaitteiden toimittamisessa oli pieniä ongelmia laitetoimittajan kanssa, mutta muuten kaikki on sujunut hyvin sen jälkeen, kun yritys vuosi sitten perustettiin.

-Varsinkin terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on ollut todella auttavainen ja ymmärtäväinen, Mäkiniemi sanoo.

Aloittelevilla pienpanimoyrittäjillä on toive lainsäätäjille yrittäjyyden helpottamiseksi. Normienpurkutalkoisiin voisi liittää nykyistä vapaamman pienpanimotuotteiden vähittäismyynnin.

Nykyinen tiukka linja suosii suurpanimoita, miehet huomauttavat.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen