Etelä-Karjala haluaa oman verotusoikeuden

HALLINTOUUDISTUS. Maakuntaliiton hallituksen mielestä maakunnan verotusoikeus voidaan ottaa käyttöön viimeistään 2024.

Heikki Sopanen

Etelä-Karjalan maakuntaliiton hallitus haluaa oman verotusoikeuden osana aluehallintouudistusta. Maakuntahallituksen mielestä aito itsehallinto edellyttää palvelujen järjestämisvastuun ohella myös verotusoikeutta.

Verotusoikeuden valmistelu voitaisiin käynnistää ensi keväänä niin, että valtion yleiskatteellisen avustuksen sijaan maakuntien tulopohja rakentuu siirtymäajan jälkeen oman verotusoikeuden varaan. Oma verotus otettaisiin käyttöön viimeistään vuonna 2024, kun uuden maakuntavaltuuston toimikausi alkaa.

Aluehallintouudistuksen tarkoitus on sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto. Uudistus aiotaan toteuttaa 2019. Ensimmäiset maakuntavaltuustot valitaan 2018. Sipilän hallitus on toistaiseksi vältellyt lupaamasta verotusoikeutta perustettaville maakunnille.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen sanoo, että hallitus on kuitenkin päättänyt, että ensi huhtikuussa alkaa verotusoikeutta koskeva valmistelu.

-Asiaan otetaan varsinaisesti kantaa vasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Viialaisen mielestä on selvää, että siirtymäkaudessa verotusta ei pysty toteuttamaan.

-Se on sen verran monitahoinen asia, ja maakuntien verotuspohjat ja veronmaksukyvyt niin erilaiset. Siirtymäkausi mennään valtion yleiskatteellisella rahoituksella.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että kyseessä on maakuntahallituksen pitkän tähtäimen mielipiteenilmaisu.

-Emme odotakaan, että verotusasia saadaan toimimaan ennen kunnon mietintää valtiovarainministeriössä.

Kopran mukaan maakuntahallituksella on vahva usko siihen, että Etelä-Karjalassa osataan ja halutaan hoitaa asiat itse.

Viialainen arvelee, että siirtymäkauden kokemusten perusteella voidaan tehdä niin tarkat laskelmat, että verotus on toteutettavissa aiheuttamatta kohtuutonta haittaa pienemmän kantokyvyn maakunnille.

-Tulonsiirtojen tasausjärjestelmää tarvitaan varmasti myös maakuntien välillä, kuten nyt kuntien välillä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen