Samassa veneessä tappi irti

Lappeenranta. Teatterin talouden takaaminen herättää ristiriitoja kulttuuritoimen sisällä. Vastuuvirkamiehet tahtovat pysyviä rakenteellisia ratkaisuja.

Petteri Värtö

Kulttuurin muut toimialat suhtautuvat ristiriitaisesti kaupunginteatterin talouden paikkaamiseen Lappeenrannassa. Kirjasto- ja museotoimen mukaan tarvittavat säästöt pitää löytää kulttuuritoimesta, kun taas orkesteritoimi nikottelee vastaan.

— Budjetit ovat jo nyt tiukkoja, ja orkesteri on yhtä tärkeä kuin teatteri. Jos teatterin vuokraraha revitään pienten laitosten selästä, niiden toiminta loppuu pian kokonaan. Mahdoton yhtälö, kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Kaupunginteatterin tämän vuoden taloutta rasittavat kevätkauden lipputuloihin nähden kallis avajaistuotanto Kolmen pennin ooppera ja uudessa teatteritalossa nousseet vuokrakulut, joiden kattamiseksi teatteri on saanut lisärahan tälle vuodelle.

Toimiala joutunee etsimään uusia kohteita alkukesästä sovitun säästölistan täydennykseksi, koska teatterikiinteistön vuosivuokra uhkaa käydä teatterille liian kalliiksi tulevinakin vuosina. Kulttuurilaitosten pomot penäävät pysyviä ratkaisuja päättäjiltä.

— Nämä ovat arvovalintoja, joista päättävät poliitikot. Toivon, että he saavat puntaroiduilla päätöksillään aikaiseksi pysyviä rakenteellisia ratkaisuja, ettei tällainen ole joka vuosi edessä, museotoimenjohtaja Päivi Partanen toteaa.

Kulttuuritoimen budjettikuri on pitänyt Lappeenrannassa vuosittain. Edellisen kerran muut laitokset ovat osallistuneet toimialan sisäisiin taloustalkoisiin kaupunginteatterin vuoksi vuonna 2012, jolloin teatterin kevään näytäntökausi oli huonoin koskaan.

Kulttuuritoimen eri toimialat eivät toimialajohtaja Päivi-Linnea Pötryn mukaan ole toisistaan irrallisia, vaan osa kaupungin kokonaisuutta. Hänen mukaansa toimiala etsii säästönsä itse, vaikka se kirpaisee ja on harmillista kaikille.

Kulttuuritoimen tämän vuoden budjetti on 12,3 miljoonaa. Lappeenrannan kokonaisuudesta se muodostaa 2,5 prosenttia. Teatterin tarvitsema 650 000 euroa on puolestaan 1,4 promillea.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö