Isot leikkaukset sulkevat päiväkoteja

Varhaiskasvatus. Lappeenranta yrittää säästää lasten päivähoidosta 3,7 miljoonaa euroa kahdessa vuodessa.

Matti Saarela

Lappeenrannan Snellmanin päiväkoti suljetaan ensi kesään mennessä.

Samalla tavoin käy perinteikkäälle Örebron päiväkodille, joka on viime vuodet toiminut Snellmanin päiväkodin toisena toimipisteenä, mikäli ensi maanantaina kokoontuva kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy virkamiesten valmistelemat säästöohjelmat.

— Snellmanin päiväkodin toimipisteissä tilat ovat sellaiset, ettei niihin voi sijoittaa täysiä lapsiryhmiä, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg perustelee ehdotusta päiväkotien sulkemisesta.

 

Sulkeminen odottaa myös Leirin päiväkotia, joka virallisesti kantaa nimeä Mäntylä-Leirin Leirin toimipiste. Willbergin mukaan 1980-luvulla rakennetussa päiväkodissa on sisäilmaongelmia, ja rakennus pitäisi peruskorjata.

Lisäksi käytöstä poistetaan ensi kesään mennessä Sammonlahden päiväkodin Liesharjun toimipiste, joka on toiminut Sammonlahdessa kerrostalon alakerrassa. Suljettavassa toimipisteessä on hoitopaikkoja myös vuorotyötä tekevien lasten vanhemmille.

Sulkemisuhan alla ovat myös Kivikkokadun ryhmäperhepäiväkoti Uus-Lavolassa ja Savonkadun ryhmäperhepäiväkoti Alakylässä.

Säästöt päivähoidossa liittyvät kaupunginvaltuuston kesäkuussa hyväksymään talouden tasapainotusohjelmaan. Tasapainotusohjelmalla pyritään paikkaamaan kaupungin vuosikatetta 8,8 miljoonalla eurolla vuosina 2017 ja 2018.

 

Säästöjä on tarkoitus saada aikaan suurentamalla päiväkotien ryhmäkokoja. Osa säästöistä syntyy siitä, että Suomen hallitus ja eduskunta poistivat uudesta varhaiskasvatuslaista subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja lapset hoidetaan kotona.

Varhaiskasvatusoikeuden rajaamisella ja päiväkotien toiminnan tehostamisella on tarkoitus kerätä 3,7 miljoonan euron säästöt kahden vuoden aikana.

— Käytännössä tehostaminen tarkoittaa sitä, että olemassa olevia lapsiryhmiä sekä kokonaisia päiväkoteja ja ryhmäperhepäiväkoteja suljetaan. Niissä hoidossa olevat lapset sijoitetaan muihin päiväkoteihin, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela