Kivisalmen pumppaamon hyvä työ jatkuu

Pien-Saimaa. Sunisenselkä, Piiluvanselkä ja Riutanselkä ovat hyvässä kunnossa. Taipalsaaren kirkonkylän edustan vedenlaatu on parantunut.

Ilpo Leskinen

Kivisalmen pumppaamo on kohentanut vedenlaatua osassa Pien-Saimaata. Lappeenrannan Sunisenselän ja Piiluvanselän vedenlaatu on ollut mittausten mukaan parempaa kuin aikana ennen pumppaamoa. Näin on ollut myös viime kesänä.

Pumppaamo on toiminut Lappeenrannan ja Taipalsaaren rajalla yli puolitoista vuotta, kahden kesän ajan.

Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus Oy otti Pien-Saimaalta vesinäytteitä elokuun puolivälissä. Tutkija Matti Vaittinen kertoo, että ravinteiden määrä ja planktonlevien määrästä kertova klorofylli a -pitoisuus ovat vähentyneet Piiluvanselällä sekä Sunisenselällä.

Veden väriä kuvaava lukuarvo sekä eloperäisen aineksen määrä ovat puolestaan kohonneet verrattuna aikaan ennen pumppaamoa. Vaittinen arvioi tämän johtuvan Vehkataipaleen pumppaamon tuomasta vedestä. Siellä nämä arvot ovat koholla.

Taipalsaaren Riutanselän vesi on lähes yhtä hyvä kuin Sunisenselällä ja Piiluvanselällä. Taipalsaaren kirkonkylän edustan vedenlaatu on parantunut aiemmasta, mutta vesi on edelleen sameaa ja rehevää.

Vielä on Vaittisen mukaan ennenaikaista sanoa, parantaako Kivisalmen pumppaamo pysyvästi vedenlaatua läntisellä Pien-Saimaalla. Seurantaan tarvitaan vielä muutama vuosi, kunnes voidaan sanoa, miten vedenlaadun on käynyt.

-Tähänastiset tulokset ovat rohkaisevia.

Samaan aikaan Pien-Saimaan pohjoiset ongelma-alueet eli Lavikanlahti, Koneenselkä ja Maavesi ovat pysyneet huonossa kunnossa. Siellä vesi ei vaihdu eikä kierrä yhtä hyvin kuin muualla Pien-Saimaalla. Lisäksi ravinteita ja kuormitusta on runsaasti.

Pien-Saimaan pohjoisosien vedenlaadun parantaminen vaatii Vaittisen mukaan pitkäjänteistä ponnistelua ja vuosikausien työtä.

-Vaikka urakka on iso, sitä ei silti kannata jättää tekemättä.

Pien-Saimaalle on ideoitu toista pumppaamoa Kopinsalmeen tai vaihtoehtoisesti Leväsensalmeen. Näin Maaveden virtaus lisääntyisi huomattavasti.

Jos toinen pumppaamo joskus tulee, se jouduttaa vedenlaadun paranemista muiden toimien ohessa, Vaittinen sanoo.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ei juuri nyt edistä aktiivisesti Kopinsalmen pumppaamon rakentamista. Projektikoordinaattori Raija Aura kertoi elokuussa, että Kopinsalmen pumppaamon suunnittelu kuitenkin pysyy työlistalla.

Aura kertoo, että aiempien Pien-Saimaa-projektien yhteydessä tutkittiin Saimaanharjun patotien avaamisen vaikutuksia.

Tuolloin todettiin virtaus- ja vedenlaatumallien perusteella, että patotien avaaminen ei lisää virtaamia riittävästi. Siksi päädyttiin Kivisalmen pumppaamon rakentamiseen.

Kopinsalmessa ja Leväsensalmessa on kapeat silta-aukot, jotka pienentävät virtausta huomattavasti luonnontilaan verrattuna.

Sinilevää tänäkin vuonna

Pien-Saimaalla on nähty kesän ja syksyn aikana usein sinilevää. Määrät ovat Matti Vaittisen mukaan pysyneet pienempinä kuin hurjimpina vuosina.

Limnologi Marja Kauppi on havainnut viime viikkoina rantaan ajautunutta, kirkkaan vihreää sinilevää Lappeenrannan Huhtiniemen aallonmurtajan rajaamalla alueella.

Kuluneena kesänä Etelä-Karjalan vesistöissä on esiintynyt kohtalaisen runsaasti sinilevää. Lappeenrannan Haapajärven ja Kivijärven Kuuksenenselän lisäksi Imatran Immalanjärvellä on esiintynyt levää usein.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen