Kalliin tilan panttivanki

TEATTERI. Monen suomalaisen kaupunginteatterin jatkuvasti nousevat kiinteistökulut vievät teatterin tekemistä ahtaalle.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan kaupunginteatterin tilavuokra tulee kulttuuritoimelle kalliiksi. Pääsylipputulot eivät parhaimmillaankaan riitä vuokran maksuun.

Lappeenrannan teatteri ei ole yksin taloudellisten vaikeuksiensa kanssa. Moni muukin kaupunki on helisemässä teatterinsa kanssa. Näin kertoo Teatterien tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori.

-Teatteritilat ovat riesana useilla suomalaisilla kaupungeilla. Kiinteistökulut ovat nousseet jatkuvasti. Teattereiden saamat avustukset eivät ole seuranneet kustannuskehitystä.

Helavuori puhuu panttivankeudesta ja kuristusotteesta, joissa useat teatterit joutuvat tilojensa kanssa elämään. Hän korostaa, että teatterin tekijöitä ei pidä tästä syyttää.

Helavuori pitää Lappeenrannan kaupunginteatterin tilannetta järkyttävänä. Hän pelkää kiinteistökulujen johtavan vierailunäytännöistä luopumiseen, pienempien ja halvempien tuotantojen tekemiseen sekä henkilökunnan kuormittumiseen.

Tilanne voi johtaa äärimmillään siihen, että taloudellinen kurimus säätelee taiteellisia sisältöjä.

-Olen usein esittänyt, että kiinteistökulut ja teatterin tekeminen pitää käsitellä erillisinä menoerinä. Näin tulisi selväksi, että taide tarvitsee henkilökuntaa ja teatterin tekeminen on äärimmäisen työvoimavaltainen laji, Helavuori sanoo.

Uuden teatteritalon kohoavat vuokrat kuormittavat kulttuuritoimen taloutta. Tämä on ollut koko ajan sekä Lappeenrannan päättäjien että viranhaltijoiden tiedossa. Näin kertoo kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

Hän toivoo kaupungin päättäjiltä pysyvää ratkaisua asiaan.

Kaupunginvaltuusto on jo aiemmin päättänyt, että kulttuuritoimen tulee kattaa teatterin vuokrankorotukset omasta budjettiraamista, joko tuloja lisäämällä tai toimintaa supistamalla. Kulttuuritoimi on Pötryn mukaan toiminut juuri näin.

Tälle vuodelle kulttuuritoimi sai kertaluonteisen lisämäärärahan. Osa vajeesta katetaan sisäisin säästöin.

Kaupunginteatteri maksaa vuokraa Lappeenrannan teatterikiinteistölle, joka on kaupungin yhtiö. Toimitusjohtaja Mikko Hietamies ei kommentoinut lauantaina vuokra-asiaa.

Kaupunginteatteri valitsee parhaillaan 30 hakijasta työntekijää, jonka tehtävänä on uusien asiakkaiden hankkiminen teatteriin, vakioasiakkuuksien ylläpitäminen, ryhmä- ja yritysmyynti sekä teatteritilojen vuokraus. Hänen vastuullaan on koko myyntiprosessi.

Teatterin tehomyyjän on määrä aloittaa työnsä lokakuun puolivälin jälkeen.

Hanna Helavuori muistuttaa, että teatterien hartaasta halusta huolimatta teatteritilat eivät taivu kovin hyvin muuhun käyttöön.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen