Kulttuurilautakunta perää lisämäärärahaa teatterille

Lappeenranta. Lautakunta äänesti kumoon kulttuuritoimenjohtajan esityksen menoleikkauksista.

Matti Saarela

Lappeenrannan kaupungin kulttuurilautakunta esittää 800 000 euron lisämäärärahaa talousarvioonsa. Lisärahaa perätään kaupunginteatterin kasvaneiden vuokramenojen kattamiseksi.

Lautakunnan määrärahojen korottamista esitti kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela (sd.). Saarelan esitystä kannattivat Esko Huttunen (sd.), Marjatta Turunen (kok.), Panu Kärri (kesk.) ja Tiina Pulkkinen (sd.). Lautakunta hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänin 13—0.

— Halusimme turvata kaupungin taidelaitosten työntekijöille työrauhan. Asiaan on saatava pysyvä ratkaisu, Saarela perusteli päätöstä kokouksen jälkeen.

Kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry oli laatinut pohjaesityksen, jossa kaupunginteatterin aiheuttamaa budjettivajetta olisi katettu leikkaamalla kovalla kädellä muun muassa kulttuurilautakunnan jakamia avustusmäärärahoja.

Pohjaesityksessä ehdotettiin myös esimerkiksi kesäteatterin toiminnan lopettamista ja Ratsuväkimuseon lakkauttamista. Kaikilla esitetyillä leikkauksilla olisi voitu säästää yhteensä 222 000—388 000 euroa.

 

Saarela huomautti, että vuokramenojen kasvu olisi pitänyt huomioida talousarviossa jo silloin, kun uusi teatterirakennus otettiin käyttöön.

Vanhan teatteritalon vuokra-arvo oli 500 000 euroa kuukaudessa. Uuden teatterin tiloista kulttuurilautakunta maksaa vuokraa kaupungin omalle kiinteistöyhtiölle eli Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy:lle noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Koska kaupunginvaltuusto päätti teatteritalon rakentamisesta, valtuuston pitää myös kantaa vastuu sen rahoituksesta, Saarela muistutti.

— Kulttuurilautakunnalla ei ole pelimerkkejä tämän umpisolmun avaamiseen. Kulttuurilautakunnan menojen osuus kaupungin kaikista menoista on 2,5 prosenttia eli häviävän pieni, hän jatkoi.

Saarelan mukaan asiasta keskusteltiin perusteellisesti lautakunnassa, ja päätös oli yksimielinen. Asiasta piti äänestää vain siksi, että Saarelan esitys poikkesi kulttuuritoimenjohtajan pohjaesityksestä.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela