Categories
Artikkelit

Lappeenranta tyytyy rahojen menetykseen

Kartelli. Kaupunginjohtaja esittää, että Lemminkäinen saa takaisin maksamansa 416 500 euron vahingonkorvaukset.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunki aikoo palauttaa asvalttikartellista tuomitulle rakennusyhtiö Lemminkäiselle 416 500 euron vahingonkorvaukset. Lisäksi se maksaa 9?400 euron tuottokoron. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, ettei kaupunki valita hovioikeuden päätöksestä, jonka mukaan kaupungin korvausvaade oli vanhentunut.

Kaupungin lakimiehet perustelevat esityslistalla, miksi vanhentumispäätöksestä ei ole syytä valittaa. Keskeisin tavoite kartellioikeudenkäynneissä on lakimiesten mukaan ollut sen varmistaminen, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan uudestaan.

Kun Lappeenranta ja muut kartellista kärsineet kunnat ryhtyivät oikeudenkäynteihin, ne viestittävät vastaajille ja yrityksille laajemminkin, että kilpailusääntöjen rikkominen voi aiheuttaa korvausvastuun ja että korvauksia ollaan valmiit perimään myös oikeusteitse.

Lakimiesten mukaan tämä tavoite voidaan todeta saavutetuksi. Sen takia kaupungin ei ole enää tarkoituksenmukaista pyrkiä jatkamaan oikeudenkäyntiä.

Kaupunki selvitti asiaa myös kaupungin asiamiehen, lakimies Tero Ratimon kanssa. Ratimo pitää epätodennäköisenä, että korkein oikeus ottaisi vanhentumisratkaisuun liittyvän tuomion uudelleen tutkittavaksi.

Käräjäoikeus oli aiemmin määrännyt asvalttikartelliin syyllistyneen Lemminkäisen maksamaan Lappeenrannalle vuosina 1999-2001 maksettuja ylihintoja korkoineen. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että Lappeenrannan korvausvaade oli vanhentunut. Korvausvaade vanhenee kolmessa vuodessa, ellei sitä uusita.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että Lappeenrannan korvausvaade oli vanhentunut.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju