Päiväkoti säästää ilman potkuja

Päivähoito. Kasvatus- ja opetustoimi tarjoaa Lappeenrannan päiväkotien henkilökunnalle mahdollisuutta osa-aikatyöhön.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan varhaiskasvatukseen kaavaillut säästöt tehdään ilman irtisanomisia. Lakkautettavien päiväkotien henkilökunta siirtyy jäljelle jääviin tiloihin. Näin kertoo varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki.

Varhaiskasvatukselle asetetun säästövelvoitteen suuruus on noin 70 henkilötyövuotta. Kun päiväkoteja lakkautetaan, kiinteistökulujen säästöllä saadaan Virkin mukaan 16 henkilötyövuoden vähennys.

Virkki kertoo, että vakinaiselle henkilökunnalle ei ole tulossa väkisin tehtyjä osa-aikaistamisia, mutta heille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä osa-aikatyöhön. Määräaikaisten käyttö supistuu olemattomiin. Sijaisia palkataan, kun tarvitaan.

Päiväkotien sulkeminen tuo nykyisiin ryhmiin 3-4 lasta lisää. Ryhmiin mahtuu Virkin mukaan nykyistä enemmän lapsia. Syyskuussa niissä oli keskimäärin 5,2 lasta eli ryhmissä oli joka päivä tyhjänä kuusi paikkaa.

Airi Tauriainen on huolestunut lasten hyvinvoinnista ja päivien pitenemisestä, henkilöstön jaksamisesta sekä pitenevistä kuljetusmatkoista, jos kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy säästöohjelman.

Tauriainen on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Lappeenrannan kaupungin pääluottamusmies ja edustaa osaa päiväkotien työntekijöistä.

-Kun ryhmäkoko kasvaa, riittääkö henkilöstön aika tekemään kaikkea sitä, mitä heidän oletetaan tekevän, hän kysyy.

Laki ei Tauriaisen mukaan määrittele kuljetusmatkojen pituutta, mutta perheet joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan, kun matkat pitenevät. Kaikilla perheillä ei ole autoa, ja bussien aikataulut eivät aina osu kohdilleen.

-Onko se kenenkään etu, että vanhempien kuljetusmatkat pitenevät ja lasten päivä pitenee entisestään? Lasten maailma on jo muutenkin hektinen, koska vanhemmat ovat lujilla työelämässä.

Tauriaisen mielestä Lappeenrannan keskustassa pitää olla toinen päiväkoti Peltolan lisäksi.

Virkki myöntää, että keskustaan syntyy päiväkotipaikkojen vajausta. Tosin Peltolan päiväkotiin valmistuu lähiaikoina uudet tilat kahdelle päiväkotiryhmälle. Muuta uutta ei nyt ole tulossa.

Leirin päiväkoti pitää sulkea sisäilmaongelmien takia. Asiasta tiedotetaan lasten vanhempia lähiaikoina.

Snellmanin päiväkodissa joudutaan Virkin mukaan pitämään vajaita lapsiryhmiä ahtauden ja vähäisen raittiin ilman takia, joten päiväkoti ei ole tehokas.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen