Golden Swing hakee velkasaneeraukseen

Lappeenranta. Lukjanovien suvun unelma Kahilanniemen golfklubi on kiinteistösijoittaja Jukka Sunisen yhtiön omistuksessa. Pankki on irtisanonut Golden Swingin lainat.

Vesa Salminen

Kahilanniemen golfklubin omistava Golden Swing Lappeenranta Oy hakee yrityssaneeraukseen. Golden Swingin omistaa kokonaisuudessaan lappeenrantalainen kiinteistösijoittaja Jukka Suninen yhtiönsä Kolikeskuksen kautta.

Sunisen mukaan Etelä-Karjalan osuuspankki on irtisanonut Golden Swingin lainat. Se tarkoittaa Sunisen mukaan sitä, että pankki haluaa laittaa golfklubin myyntiin.

Yhtiöllä ei ole muuta toimintaa tai omaisuutta kuin entinen golfklubi.

– Yhtiö pystyy kattamaan kulunsa vuokratuotoilla, mutta ei pysty tietenkään lyhentämään lainoja, Suninen sanoo.

Yrityssaneerauksen vaihtoehtona on yleensä konkurssi.

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns ei kommentoinut asiaa pankkisalaisuuden vuoksi.

Sunisen yhtiöiden kotipaikka on Lappeenrannassa, eli saneeraushakemus käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Sunisen mukaan hakemus jätettiin syyskuun alussa, ja ratkaisua odotetaan parin kolmen viikon sisällä.

– Hakemus perustuu siihen, että tilat vuokrataan ja toimijat ovat olemassa. Eivät talvipuistot ja muut suunnitelmat edelleenkään ole mitään utopiaa.

Saneeraushakemusta ei saatu käräjäoikeudesta maanantaina, koska sitä on pyydetty osittain salaiseksi.

Epävarmuus entisen golfklubin tulevaisuudesta on Sunisen mukaan saanut mahdolliset ulkopuoliset toimijat ja tilojen vuokraajat jäädyttämään suunnitelmansa. Rakennus on tyhjillään, mutta osa piha-alueesta on vuokrattu keskusairaalan laajennuksen urakoitsijoille.

– Lihoiksi paneminen ei auta ketään. Kuka tänä päivänä ostaa tuollaisen kohteen? Suninen sanoo.

Alun perin venäläisen Lukjanovien suvun rakennuttaman golfklubin ympärille kaavailtiin kansainvälisen tason golftoimintaa. Investointeja tehtiin myös rannan harjoitusalueeseen ja siihen liittyviin rakennuksiin.

Suninen on aiemmin kertonut, että klubin rakentamiskustannukset olivat 2,5 miljoonaa euroa. Ravintolatilan lisäksi rakennuksessa on toimistoja, avotilaa maisemaikkunalla ja paikka golfsimulaattorille. Lukjanovien suunnitelmissa oli myös rakentaa klubille minikylpylä.

Rakennuksen rasitteena on se, että sinne on sijoitettu naapurin rivitaloyhtiön väestönsuoja.

Kahilanniemen golfkentän toimintaan yrityssaneerauksen hyväksymisellä tai hylkäämisellä ei ole vaikutusta, sillä Suninen teki keväällä sopimuksen Viipurin Golfin kanssa siitä, että seura hoitaa jatkossa kaikki kentän toiminnot pysyvästi. Tukikohtana on Golden Swingin rakennuttama pikkuklubi, joka siirtyi Viipurin Golfin omistukseen.

– Saatiin golfille harjoituspaikat seuran omistukseen, meidän yhtiömme otti puoli miljoonaa takkiin siitä.

Pääosan golfkentän maa-alueista Viipurin Golf on vuokrannut Lappeenrannan kaupungilta.

 

Kirjoittaja:
Vesa Salminen