Jonnin jäljillä

Teatteri. Savitaipalelaisesta olympiavoittajasta tuli urheilukomediaa. Harvinainen lajityyppi lisää ilmavuutta kaupunginteatterin kantaesityksen lentorataan.

Petteri Värtö

Näyttelijä Turo Marttila on opetellut vuorosanojen ohella ristiaskeleita. Hän esittää nimihahmoa keihäänheiton olympiavoittajan Jonni Myyrän elämäntarinassa, joka saa kantaesityksensä kaupunginteatterissa huomenna perjantaina.

— Heittotoistoja tulee paljon. Pitää olla tarkkana, ettei remmo itseään rikki, fyysisesti roolinsa rakentava Marttila sanoo.

Vauhtia ja vetoja on treenattu Kimpisen Mondolla, mutta komedia sisältää muutakin kuin suuren urheilujuhlan tuntua.

Savitaipalelainen Jonni Myyrä (1892—1955) oli keihäänheiton kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanennätysmies. Urheilemisen ohella Myyrä oli moninkertaisesti epäonninen liikemies, jonka yritteliäisyyttä siivittivät lainarahat.

— Minulle Jonnin tarina kertoo ennen kaikkea unelmista. Tarinan ytimessä on unelma paremmasta elämästä. Mitä keinoja meillä on oikeus käyttää unelmiemme tavoittelemiseen?, näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Tuomo Rämö toteaa.

Rämö löysi Jonnin, kun teki näytelmää Paavo Nurmesta. Urheilu on usein draamaa jo sellaisenaan, mutta kiinnostavien urheilusankareiden avulla ohjaaja siirtää katseen tiettyyn historian aikaan. Isoja asioita tapahtui myös ennen sotia.

— Suomi itsenäistyi, kaupungit teollistuivat, moni lähti siirtolaiseksi, Rämö luettelee Jonnin elinvuosien yhteiskunnallisia muutoksia.

Nykyaikaa näytelmä risteää hänen mukaansa niin Jonnin tavoittelemalla talouskasvulla kuin siirtolaisuudellakin.

Jonni Myyrän tarina on valmista tragikomediaa. Kaupunginteatterissa tarina painottuu komediaksi, koska tyylilaji tuo siihen Rämön mukaan ilmavuutta ja keveyttä. Sepite jouhevoittaa tarinan kuljetusta, mutta hauskinta siinä ovat tositapahtumat.

— Mitä älyttömämmältä tilanne tuntuu, sitä varmemmin se on totta, käsikirjoittaja-ohjaaja ohjeistaa yleisöä.

Lappeenrantalaislähtöinen Rämö ei ole juuri ohjannut komedioita, eikä juuri tehnyt ison näyttämön tuotantoja. Silti hän on kotikentällä.

— Äidin puolen suku on lähtöisin Savitaipaleelta.

Maalaiskunnan maisemassa risteävät näytelmän nimihahmon ja sen ohjaajan tiet.

— Pienessä paikassa voi olla vaikea nähdä itsensä suuressa maailmassa. Jonnin kanssa siihen ehkä samaistuu.

Jonni — Savitaipaleen paras keihäänheittäjä ja pahin huijari -näytelmän kantaesitys Lpr:n kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 4. marraskuuta kello 19.

Jonni Myyrä

Joonas ”Jonni” Myyrä syntyi Savitaipaleella 13.7.1892, kuoli San Franciscossa 22.1.1955.

Ensimmäinen urheiluseura Partakosken Into.

Keihäänheiton olympiavoitto Antwerpenin 1920 ja Pariisin 1924 olympialaisissa, josta lähti Yhdysvaltoihin palaamatta koskaan enää Suomeen.

Keihäänheiton moninkertainen maailmanennätysmies. Pisin heitto 68,55 Yhdysvalloissa 1925. Ylitti näytöskilpailussa myös kiekonheiton ME:n tuloksella 48,80.

Muistomerkki vanhan kotitalon paikalla Savitaipaleen Hyrkkälän kylässä.

Urheilemisen ohella ainakin ravintola-, saha- ja urheilukauppayrittäjä sekä kunnallispoliitikko, joka kavalsi kunnan varoja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö